γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Μια από τις λάθος κινήσεις της κυβέρνησης στο Έγκλημα που συνετελέσθη στα Τέμπη ήταν η ανακοίνωση αποζημιώσεων δύο βδομάδες μετά την τραγωδία.

 

Για τον λόγο αυτό και με σκληρά λόγια ο πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, που πέθανε στο τραγικά δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη μίλησε για την προκαταβολή αποζημίωσης των 42.000 ευρώ που ανακοίνωσε η Hellenic Train αλλά και για τα μέτρα της κυβέρνησης.

 

Ο Παύλος Ασλανίδης είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega πως πρόκειται για κυνικούς και εγκληματίες και αναρωτήθηκε πως κατάφεραν τόσο γρήγορα και κοστολόγησαν τα νεκρά παιδιά μόλις λίγες μέρες μετά τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

 

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Εμένα η συνείδησή μου και η αξιοπρέπειά μου, και του παιδιού μου δεν εξαγοράζονται. Πώς τόσο γρήγορα βγάλανε την τιμή και κοστολόγησαν την ανθρώπινη αξία. Αυτό ήταν πολύ κυνικό. Δεν το συζητάω ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα λεφτά τους.

 

Λεφτά από δολοφόνους δεν θέλουμε εμείς. Εγώ θέλω ποινικές ευθύνες. Ποιοι είναι; Αυτοί οι μαφιόζοι οι Ιταλοί; Ο ΟΣΕ; Οι υπουργοί;

 

Να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται, να μπει κάποιος φυλακή επιτέλους. Μπας και σώσουμε τους επόμενους. Ό,τι ποσό και να βγάζανε, οι άνθρωποι είναι κυνικοί και εγκληματίες».

 

«Τα παιδιά τους θα τα κοστολογούσαν αν ήταν στη θέση μας; Αν ήταν τα δικά τους παιδιά; Αν ήταν παιδιά πολιτικών θα τα κοστολογούσαν; Ποια κυβέρνηση; Αυτός ο κινούμενος θίασος;

 

Που δείχνει ο ένας με το δάχτυλο στον άλλον μαζί με την αντιπολίτευση;

 

Έχω εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο μου κ. Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, την άλλη βδομάδα θα πάει στη Λάρισα να καταθέσει μήνυση σε όλους τους υπουργούς Συγκοινωνιών που ήταν τα τελευταία 17 χρόνια, που έφαγαν 11,5 δισ. να δούμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά.

 

Και αυτό δεν έπρεπε καν να γίνεται, να μπαίνουμε εμείς σε τέτοιες διαδικασίες», συμπλήρωσε ο κ. Ασλανίδης.

 

«Οι οικογένειες να μην δεχθούν τις αποζημιώσεις αν τους ζητηθεί να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλά κενά στην υπόθεση, όπως η έκρηξη κι άλλα, που χρήζουν διερεύνησης κι ενδεχομένως οδηγήσουν και σε νέες διώξεις, είπε ο κ. Λύτρας μιλώντας στο Mega.

 

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με υπογραφή Κωστή Χατζηδάκη και φρίττω…

 

Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται. Ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, σε αυτές τις συνθήκες, είναι να ανακουφίσει και να στηρίξει, με σεμνότητα και σεβασμό, τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

 

Για αυτό το σκοπό:

Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος.

 

Οι εκκρεμείς -κατά την 31/03/2023- ατομικές οφειλές των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, διαγράφονται.

 

Σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται.

 

Οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς.

 

5) Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας.

 

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

 

Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

 

Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δια ζώσης και κατ’οίκον, μέσα από το δίκτυο δομών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ, καθώς και τηλεφωνικά μέσω της Δωρεάν Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, με την ειδική επιλογή 3.

 

Επιπλέον, στην περίπτωση διασωθέντων επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια – χωρίς να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία – εισιτήρια και αποχώρησαν από τον τόπο του δυστυχήματος χωρίς να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας στις Κρατικές Αρχές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Αρωγής, προκειμένου να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους».

 

Καλά και τυπικά όλα αυτά, αλλά δύο βδομάδες μετά την τραγωδία και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και διαφήμιση των μέτρων στήριξής τους…

 

Αυτά τα κάνεις και δεν τα λες…

 

Το πτώμα δεν το χτυπάς!