Σοκάρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την διαφορά που προκύπτει στους καταθετικούς λογαριασμούς των Ελλήνων, στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν τα capital controls.

 

Στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η προεκλογική περίοδος του Ιανουαρίου του 2015, όταν δεν υπήρχαν απλώς φήμες για κούρεμα καταθέσεων αλλά… κανονικότατη προτροπή από στελέχη της ΝΔ για απόσυρση καταθέσεων. Ενδεικτικό ήταν εξάλλου και το προεκλογικό σποτ της ΝΔ που προέβλεπε κατάρρευση των τραπεζών σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ>

 

«Σηκώθηκε» το 1/4 των καταθέσεων

 

Στο νομό Καβάλας, φαίνεται ότι έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες 339,1 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό φαντάζει μεγάλο αλλά ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρημάτων που οι καταθέτες προτίμησαν να αφήσουν μέσα στους λογαριασμούς τους.

 

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2014 οι καταθέσεις των Καβαλιωτών στις τράπεζες ήταν 1,5 δισεκατομμύρια περίπου και συγκεκριμένα 1.474.800.000.

 

Ένα χρόνο αργότερα, είχαν απομείνει στους λογαριασμούς των Καβαλιωτών 1.135.700.000.

 

Η μεταβολή αγγίζει το 23% (-22,99%) και είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο (-25,04%).

 

Στο στρώμα ή για φόρους;

 

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτή τη μεταβολή, δεν είναι μόνο τα χρήματα που κάποιοι… τα έκρυψαν στο στρώμα, αλλά είναι ένα δείγμα της δεινής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών που «τρώνε από τα έτοιμα», είτε για τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, είτε για να πληρώσουν την παράλογη φορολογία.

 

Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι Πειραιώτες, Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς έκαναν τις μεγαλύτερες αναλήψεις (-31,69%, -27,83% και -27,71% αντίστοιχα).  

 

Οι μικρότερες εκροές καταθέσεων σημειώθηκαν στο νομό Λακωνίας (-12,4%), στην Κεφαλονιά (-12,6%), στις Κυκλάδες (-12,62%).

 

Η εικόνα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης η φυγή καταθέσεων ξεπέρασε το μέσο όρο της χώρας  (-26,78% και -27,32% αντίστοιχα).

 

Στη Δράμα σημειώθηκε ποσοστό κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο (-24,72%) και στον Έβρο περίπου ίδιο ποσοστό με την Καβάλα (-23,11%).

 

 

Δείτε παρακάτω την ανάλυση των στοιχείων σε όλη την Ελλάδα

Στον πίνακα εμφανίζονται τα ποσά που "σηκώθηκαν" από τις τράπεζες σε κάθε νομό, αρχίζοντας από το νομό με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία εκροή καταθέσεων και πηγαίνοντας προς το νομό με τη μικρότερη εκροή. Πάνω, πάνω, φαίνεται και ο μέσος όρος της χώρας. Όλα τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ. Στη μία στήλη φαίνεται το ΣΥΝΟΛΟ των καταθέσεων ανά νομό τον Ιούνιο του 2014 και στην άλλη τον Ιούνιο του 2015.