Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ αναφέρεται αναλυτικά στις αρχαιρεσίες του σωματείου «Ιδιωτικών Υπαλλήλων που εργάζονται στην Καλλιέργεια, Συγκομιδή, Τυποποίηση, Συσκευασία, Μεταποίηση – Επεξεργασία και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων».

 

Άλλο ένα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο σήριαλ, παραγωγής αντιπροσώπων, με πρωταγωνιστές την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

 

Αποκαλυπτικές ήταν οι τελευταίες αρχαιρεσίες του σωματείου Ιδιωτικών Υπάλληλων Επεξεργασίας Αγροτικών Προϊόντων Ν Καβάλας, που πραγματοποιήθηκαν στις 6-7/10/2015.

 

Σωματείο-σφραγίδα χωρίς καμία απολύτως δράση, σε έναν χώρο που επικρατούν άθλιες συνθήκες εργασίας, κυριαρχεί η εντατικοποίηση με 10ωρα και 12ωρα, με απληρωσιά και κανένα εργασιακό δικαίωμα.

 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

 

  1. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις εγκαταστάσεις των συσκευαστηρίων στην περιοχή Μυρτόφυτο – Ελαιοχώρι, διαπιστώσαμε ότι τα μητρώα του σωματείου ήταν πιστά αντίγραφα των καταστάσεων μισθοδοσίας και φυσικά οι αρχαιρεσίες έγιναν σε συνεργασία με τους εργοδότες.

 

  1. Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο στις 28 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκαν 21 εργαζόμενοι για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Όταν ρωτήθηκαν κάποιοι από αυτούς, για το εν λόγω σωματείο, απάντησαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το συγκεκριμένο σωματείο αλλά ήρθαν να βοηθήσουν ή ήρθαν μαζί με φίλους έτσι για βόλτα. Φυσικά τα ονόματα τους ήταν γραμμένα στη λίστα των μελών του σωματείου. Προκαλεί εντύπωση η απουσία της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου, ακόμη και της απερχόμενης προέδρου από τις διαδικασίες της συνέλευσης.

 

  1. Από τους 21 που ψήφισαν για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής, στις εκλογές του σωματείου ψήφισαν μόνο 3, που ήταν και μέλη της εφορευτικής επιτροπής μιας και η βοήθεια - βόλτα των υπολοίπων τέλειωνε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

 

  1. Από τους 13 υποψηφίους που διεκδικούσαν την ψήφο των εργαζομένων στα συσκευαστήρια χαρακτηριστικό είναι ότι ψήφησαν μόνο 3 στις εκλογές του σωματείου, ενώ οι υπόλοιποι 10 δε θέλησαν να ψηφήσουν ούτε καν τον εαυτό τους. (ίσως να μην έχουν καμία σχέση με τον χώρο).

 

  1. Η πλειοψηφία από τους 309 εργαζόμενους που ψήφησαν μέσα στα συσκευαστήρια ουδέποτε έκαναν αίτηση να είναι μέλη του εν λόγου σωματείου και φυσικά δεν γνώριζαν τίποτα για την δράση του. Λογική και η απορία πώς συνάδελφοι που δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχουν εκλογές του σωματείου να παρουσιάζονται οικονομικά τακτοποιημένοι.

 

  1. Οι εργοδότες τους σε συνεργασία με τη παράταξη της πλειοψηφίας του εργατικού κέντρου τους έγραψαν στους εκλογικούς καταλόγους του σωματείου και τους έδιναν σταυρωμένα ψηφοδέλτια να τα ρίξουν στη κάλπη. Ενώ πολλές φορές οι εργοδότες βεβαίωναν τα στοιχεία των εργαζομένων που δεν είχαν έγγραφα ταυτοποίησης ή δεν καταλάβαιναν Ελληνικά.

 

  1. Οι συγκεκριμένες αρχαιρεσίες έγιναν με τη συνεισφορά του κ. Τιάκα που μετέφερε το δικαστικό αντιπρόσωπο από τη Καβαλά στο Μυρτόφυτο και στα συσκευαστήρια που έγιναν οι εκλογές του σωματείου.

 

  1. Τους ενόχλησε φυσικά η παρουσία εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, εκλεγμένου στη διοίκηση του εργατικού κέντρου και έκαναν ότι μπορούσαν για να τον απομακρύνουν μιας και τους χαλούσε τα σχέδια.

 

Την ίδια περίοδο που η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας με «μαϊμού» αρχαιρεσίες και σωματεία «σφραγίδες» προσπαθεί να «παράγει» αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο, για να διατηρήσει τους συσχετισμούς, την ίδια ώρα βάζει εμπόδια στην λειτουργία των σωματείων, μην παραχωρώντας αίθουσες του Εργατικού Κέντρου για να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, κωφεύει στα αιτήματα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, για σύγκλιση του ΔΣ για την προετοιμασία και οργάνωση της Απεργίας στις 12 Νοέμβρη.

 

Ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι πάντα ο ίδιος: Η νοθεία, η αλλοίωση των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, ο συμβιβασμός των εργαζομένων με την υποχώρηση και η αποδοχή των όποιων αξιώσεων της εργοδοσίας ως μονόδρομο.

 

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν ενδιαφέρεται να μη θιχτεί η υπόληψή του. Κινείται απροκάλυπτα. Τον ενδιαφέρει να απαξιωθεί συνολικά ο συνδικαλισμός μπροστά στα μάτια των εργαζομένων, να απογοητεύονται και να απομακρύνονται από τα σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες και μετά αυτοί ανενόχλητοι να καταδικάζουν με υπογραφές το μέλλον των εργαζομένων και των παιδιών τους.

 

Η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη αυτών των παρατάξεων αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους και τον αγώνα μας, μεγάλο όπλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνούν αντιλαϊκούς νόμους.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να πάρουν την τύχη των ίδιων και των παιδιών τους στα δικά τους χέρια, για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί, να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού. Να συζητήσουμε πώς θα απαλλάξουμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων από τα τσιράκια των εργοδοτών και τους εγκάθετους των κυβερνήσεων. Να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων.

 

Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χθες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος, μακριά από το σωματείο του, έξω από τον αγώνα, τώρα που επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου εντείνεται κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία.

 

Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο, να οργανώσουμε την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής Απεργίας στις 12 Νοέμβρη, να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 11πμ στην κεντρική Πλατεία.