Λάβρος κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη εμφανίστηκε σε διαδικτυακό του σχόλιο στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας, ο οποίος επισημαίνει ότι ένας υπουργός οφείλει να μετράει τα λόγια του.

 

Λέει συγκεκριμένα:

 

Πόσο ανόητος πρέπει να είναι κάποιος για να γίνει Υπουργός Παιδείας μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Ένα ερώτημα που στο πρόσωπο του κ. Φίλη παίρνει οστά ..... και πολύ σάρκα. Μπορεί να μην πήρε το πτυχίο του, αλλά κάνει προχωρημένες σπουδές στην ανοησία.

 

Από τις φοβερές δηλώσεις του με το πλαδαρό του χέρι να χτυπά σε πρωινάδικο πως οι Έλληνες δε θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ φέτος, έως τις πενταροδεκάρες και τώρα το ζήτημα της γενοκτονίας, οι διακρίσεις συνεχίζονται. 

Αν είχε ελάχιστη επαφή με το αντικείμενο, θα γνώριζε πως η συζήτηση είναι νομική/πολιτική και όχι απλά επιστημονική/ιστορική. Ως τέτοια επενδύεται στον αγώνα για να λάβει τη νομική και πολιτική της διάσταση.

 

Αυτή τη στιγμή ο ίδιος είναι υπουργός μιας κυβέρνησης και δε κάνει θεωρητικές συζητήσεις. Το ζήτημα των γενοκτονιών είναι πλέον ολόκληρος κλάδος σπουδών (Holocaust and Genocide Studies) και γίνεται όλο και περισσότερο μια σύνθετη συζήτηση.

Η αφετηρία του είναι βεβαίως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και άλλων ομάδων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έδωσε τη θλιβερή αφορμή για την επεξεργασία εργαλείων πρόσληψης και κατηγοριοποίησης.

 

Ακόμη και το γεγονός πως χρησιμοποιούμε μεταγενέστερους όρους για την περιγραφή προγενέστερων ιστορικών γεγονότων είναι με τον τρόπο του προβληματικό. Η συζήτηση δεν κλείνει ποτέ. 
 

Ακριβώς γι' αυτό ένας διευθυντής μιας μικρής εφημερίδας που έγινε υπουργός μετράει τα λόγια του και δεν ανοίγει πληγές που κατά βάση δεν έχουν εύκολη απάντηση.

 

Ας συνεχίσει να τρώει μοσχαρίσιο κρέας που έχει 13% ΦΠΑ, είναι βολικότερο. 

Και με την ευκαιρία.

 

Πέραν του ανθρωπιστικού δράματος, στη Μ.Ασία από το 1920-22 και έκτοτε υπάρχει και το πολιτιστικό. Η πιο δυναμική φλέβα του πολιτισμού αυτού του υπέροχου χώρου, η ελληνική κόπηκε 27 αιώνες μετά την εμφάνιση της.

 

Το λογαριασμό τον πληρώνει ακόμη!