Αθωώθηκαν σήμερα από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας τα 7 μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της Kavala Oil όπου έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη κατηγορούνταν για την πρόκληση επεισοδίων με αφορμή την επίσκεψη του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς» την 1η Μαρτίου του 2013.

 

Θυμίζουμε ότι ο Μάκης Βορίδης την Παρασκευή 1 Μαρτίου του 2013 είχε έρθει στην Καβάλα προκειμένου να συναντηθεί με μέλη του κόμματος της ΝΔ και να κάνει μια ομιλία στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς». Πριν από την ομιλία ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι της Kavala Oil προκειμένου να μιλήσουν με τον βουλευτή σχετικά με τα σχέδια του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης να γίνει και η μητρική εταιρεία Energean Oil & Gas συνδικαιούχος των κοιτασμάτων πετρελαίου. Όταν ο βουλευτής αρνήθηκε να δει τους εργαζόμενους και να συνομιλήσει μαζί τους, εκείνοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να τον συναντήσουν. Όταν ο βουλευτής φυγαδεύτηκε τα «αίματα» άναψαν και οι εργαζόμενοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα.

 

δείτε εδώ τα επεισόδια του 2013 στο Ξενοδοχείο Ωκεανίς 

 

 

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου, Μανώλης Κελαϊδάκης, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης,  «Καταλάβαμε την επόμενη ημέρα ότι όλο αυτό ήταν ένα στημένο παιχνίδι απλά και μόνο για να δείξουν ότι οι εργαζόμενοι πήγαν να τραμπουκίσουν κι όχι να διεκδικήσουν το δίκιο τους»

 

Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδάκης είπε:

 

«Όπως θα αποδειχθεί και στο δικαστήριο εμείς δεν πήγαμε εκεί για να δημιουργήσουμε κανένα θέμα. Εμείς πήγαμε διότι είχαμε προσκληθεί από στελέχη της ΝΔ και συγκεκριμένα από τον ιδιαίτερο του βουλευτή, Νίκου Παναγιωτόπουλου για να συναντηθούμε με τον κ. Βορίδη και να τον ενημερώσουμε για το θέμα της ανανέωσης των αδειών για τη συνέχιση των εξορύξεων.

 

Στην πορεία βέβαια είχαμε μια μεγάλη έκπληξη, είχε δοθεί απαγόρευση από τον κ. Βορίδη, -  κάτι που εμείς δεν το γνωρίζαμε, τα τοπικά στελέχη της ΝΔ δεν μας είχαν ενημερώσει γι αυτό – με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ένταση… κακώς. Ήταν και κάποιοι αστυνομικοί με πολιτικά έγινε ένας διαπληκτισμός, μετά εμείς ως ΔΣ πήγαμε να ελέγξουμε την κατάσταση, η οποία κόντεψε να ξεφύγει.

 

Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν τους εργαζόμενους στα πετρέλαια από τον 1ο όροφο του Ξενοδοχείου όπου γινόταν η εκδήλωση. Με τη δική μας παρέμβαση σε συνεργασία με τους επικεφαλής της αστυνομίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Είχαμε ζητήσει αν θυμάστε να μας δει ο κ. Βορίδης, κάτι που δεν έκανε.

 

Εκ των υστέρων καταλάβαμε κι εμείς ότι ήταν ένα παιχνίδι καθαρά στημένο από τον κ. Βορίδη, ο οποίος ναι μεν ήξερε ότι είχαμε προσκληθεί για να τον συναντήσουμε αυτός είχε δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να μην επιτρέψουν να τον δούμε και βέβαια όλα αυτά τα καταλάβαμε μετά. Εμείς αυτό που διαφυλάξαμε είναι από την μια πλευρά να μην φύγει η ουσία του θέματος εκείνης της ημέρας στη δική μας κίνηση, να πάμε δηλαδή να συναντήσουμε τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ για να τον ενημερώσουμε για το πρόβλημά μας κι από την άλλη να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δεν μας φταίνε οι αστυνομικοί σε κάτι και βγήκαμε έξω και τον περιμέναμε να μας απαντήσει στο αίτημά μας να συναντηθούμε μαζί του.

 

Δεν δέχτηκε ο κ. Βορίδης, μάλιστα στο τέλος είχε κάνει και σκληρές δηλώσεις όταν είχαμε φύγει όλοι εμείς, ότι δεν θα συναντιόταν με τίποτα με ανθρώπους που πήγαν να χαλάσουν μια ειρηνική εκδήλωση. Εμείς δεν πήγαμε να χαλάσουμε καμία ειρηνική εκδήλωση, εμείς καλεστήκαμε από την ΝΔ για να τον ενημερώσουμε αλλά από την εξέλιξη που είχε το θέμα, μετά καταλάβαμε ότι δεν ήθελε να ενημερωθεί ή να δείξει ότι θα έρθει σε καμία επαφή με εμάς γιατί προφανώς είχε πάρει τις αποφάσεις του στο ποια θα ήταν η στάση η δικιά του ή του κόμματός στο θέμα της ανανέωσης των αδειών της Kavala Oil.

 

Σήμερα ερχόμαστε εμείς και δικαιωνόμαστε γιατί το ελληνικό δημόσιο στην ουσία της υπόθεσης εκείνης έρχεται και στέκεται υπέρ μας δείχνοντας ότι εμείς τότε δικαίως ανησυχούσαμε, για την έκβαση που πήγαινε να έχει το θέμα εκείνο, δηλαδή βάζοντας και την Ενεργειακή Αιγαίου ως ανάδοχο για τις άδειες του εργοστασίου της Kavala Oil.

 

Σήμερα είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι κανένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που κατηγορείται δεν έκανε κανένα επεισόδιο, αντιθέτως είμαστε αυτοί που διαφυλάξαμε την ειρήνη εκείνη την ημέρα. Μεσολαβήσαμε ανάμεσα στην αστυνομία και τους εργαζόμενους για να δείξουμε στον κόσμο τον δικό μας να μην «τσιμπάει» στις όποιες προκλήσεις δέχθηκε από ανθρώπους με πολιτικά και στην αστυνομία ότι υπάρχει και καλύτερος τρόπος να λύνονται τέτοια πράγματα. Αν μας έλεγε ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι από τον κ. Βορίδη δεν είχαμε κανέναν λόγο να μπούμε και να συναντηθούμε μαζί του.

 

Αν θέλαμε εμείς να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα ή να προπηλακίσουμε τον κ. Βορίδη ήταν πολύ εύκολο να ανεβούμε επάνω και να του πούμε ό,τι θέλαμε. Εμείς θέλαμε ειρηνικά να τον δούμε γιατί πιστεύαμε ότι υπήρχε περίπτωση να έχουμε ανταπόκριση. Όλο αυτό όμως καταλάβαμε την επόμενη ημέρα ότι ήταν ένα στημένο παιχνίδι απλά και μόνο για να δείξουν ότι οι εργαζόμενοι πήγαν να τραμπουκίσουν κι όχι να διεκδικήσουν το δίκιο τους.