Το βραβείο παραγωγής Αλλαντικών στα βραβεία ποιότητας 2022 που διοργανώνει το περιοδικό «Γαστρονόμος» απέσπασαν τα Αλλαντικά Ατλαμάζογλου στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

 

 

Από την Καππαδοκία στη Νέα Καρβάλη, η συνταγή κειμήλιο για παστουρμά διατηρήθηκε εδώ και 200 χρόνια από την οικογένεια Ατλαμάζογλου, προσθέτοντας κι άλλα εκλεκτά αλλαντικά στην γκάμα των προϊόντων που παράγει.

 

Η συνταγή, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, παραδόθηκε από τον προπροπάππου Βασίλη, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Τούρκους, στον προπάππου Αποστόλη, που όταν ήρθαν στην Ελλάδα ήταν 16 ετών, και στη συνέχεια στον παππού Ανέστη.

 

Το 2017 ήρθε η σειρά των εγγονών, του Δημήτρη Γκορόγια και του Βασίλη Κουτρουλού, να συνεχίσουν την παράδοση και να την εξελίξουν. Στο εργαστήριό τους, απαστράπτον και με σύγχρονο εξοπλισμό, φτιάχνουν εκλεκτό παστουρμά όπως παλιά. «Αυτόν τον παστουρμά δεν τον πειράζουμε, έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνταγή», λένε και οι δύο.

 

Πειράζουν όμως όλα τα υπόλοιπα και ετοιμάζουν μοναδικά σουτζούκια, παστουρμά από πανσέτα και ψαρονέφρι, εκλεκτά λουκάνικα, όλα χωρίς συντηρητικά, πράγμα σπάνιο. «Μια πόρτα μάς χωρίζει με τον παππού, μια πόρτα που όταν άνοιγε, μύριζε παστουρμά», λένε τα δύο ξαδέρφια.

 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του Γαστρονόμου τα δύο ξαδέρφια ευχαρίστησαν τον παππού Ανέστη και του το παρέδωσαν υπερήφανα.

 

Πηγή: Γαστρονόμος