γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

 

H Cortana είναι μια εικονική, ψηφιακή οδηγός για τα λειτουργικά συστήματα Windows 10 που είναι εγκατεστημένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα. Είναι η απάντηση της Microsoft στον αντίστοιχο οδηγό (Siri) της Apple και αποτελεί προϊόν μακράς έρευνας και προσπαθειών.

 

Εδώ και λίγους μήνες που κυκλοφόρησαν τα Windows 10 και εγκαθίστανται σε όλο και περισσότερες συσκευές, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ρωτούν την Cortana για πληροφορίες. Η Cortana δεν… μιλά ελληνικά, για την ώρα τουλάχιστον, και διατίθεται μόνο στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και κινέζικα.

 

Υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο της Microsoft για να είναι διαθέσιμη σε περισσότερες χώρες και γλώσσες, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές ημερομηνίες για την πιθανή ελληνική έκδοση της Cortana. Τώρα… το αν η Cortana αποκτήσει στο μέλλον ποντιακό όνομα και γλωσσικό ιδίωμα, αυτό είναι μάλλον ένα «ποντιακό» ανέκδοτο, ίσως και πείραγμα των φίλων του εφευρέτη της.

 

Ο «εγκέφαλος» πίσω από την ψηφιακή βοηθό της Microsoft είναι ένας Έλληνας, ο Σάββας Παραστατίδης, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας λογισμικού της ομάδας που έφτιαξε το σχετικό λογισμικό.

 

​Ο Σάββας Παραστατίδης δεν ξεχνά ποτέ τα παιδικά του χρόνια αλλά και την καταγωγή του από το χωριό Πετεινός της Ξάνθης. Ο πατέρας του Γιώργος Παραστατίδης διετέλεσε αντιδήμαρχος Αβδήρων ενώ ο αδελφός του Φίλιππος, είναι πρόεδρος των Φοροτεχνικών της Ξάνθης και πρόεδρος στην ομάδα του «Άρη Πετεινού».

 

Πως μπήκε το “σαράκι”;

Τα πράγματα ήταν απλά. Από πολύ μικρός ήθελε να σκαλίζει ή μάλλον να χαλάει, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος, τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι.

 

Οι γονείς του τον ενθάρρυναν, τον βοήθησαν με τα διαβάσματά του κι όταν αυτός ανακάλυψε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εκείνοι του έμαθαν να μην σπαταλά το χαρτζιλίκι του στις αίθουσες με ηλεκτρονικά, που ήταν τότε στη μόδα.

 

Αντί αυτών, δανείστηκαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή από έναν φίλο τους κι αυτό ήταν αρκετό για να διοχετευτεί δημιουργικά η ισχυρή θέληση του μικρού Σάββα στον τομέα της πληροφορικής.

 

Τελειώνοντας το Λύκειο, ο Σάββας Παραστατίδης πέρασε στο ΤΕΙ Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί συνέχισε με Erasmus στο Λιντς της Αγγλίας. Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές του σπουδές στο Νιουκασλ όπου στη συνέχεια εργάστηκε και ως ερευνητής, έχοντας πάρει υποτροφία με στόχο την κατάκτηση διδακτορικού τίτλου στην επιστήμη των υπολογιστών.

 

Ενδιάμεσα, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα ενώ εργάστηκε για περίπου ένα χρόνο και στην Hewlett Packard.

 

Από τη Microsoft στο Facebook

Το 2005 δέχθηκε πρόταση από την Microsoft και απάντησε θετικά στην πρόκληση, μετακομίζοντας στις ΗΠΑ. Επί 4 χρόνια εργάστηκε στον ερευνητικό τομέα του κολοσσού της πληροφορικής, συνεργαζόμενος με κορυφαίους επιστήμονες.

 

Η μία προαγωγή διαδεχόταν την άλλη και ο Σάββας Παραστατίδης αναλάμβανε συνεχώς νέα projects με κορυφαίο αυτό που έχει να κάνει με την «φωνή» των τελευταίων Windows.

 

Επί 3 χρόνια, δούλευε ως αρχιτέκτων λογισμικού του τμήματος σχεδίασης της Cortana για 14 έως και 18 ώρες την ημέρα, επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

 

Έχοντας ζήσει εκ των έσω το στήσιμο του πρωτότυπου αλλά και των τελικών μορφών της Cortana, ο Σάββας Παραστατίδης έκανε το μεγάλο άλμα: άφησε την Microsoft μετά από 9-10 χρόνια συνεργασίας, για έναν άλλο κολοσσό, το Facebook.

 

Από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον και από τις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Microsoft, δεν χρειάστηκε να αφήσει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, αλλά μόνο να μετακομίσει αρκετά νοτιότερα, για την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

 

 

 

Το Facebook που… θα μιλάει

Στη νέα του δουλειά κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο, άρχισε από τον περασμένο Γενάρη. Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο project δουλεύει σήμερα ο Σάββας Παραστατίδης αν και είναι εύκολο για κάποιον να φανταστεί.

 

Το Facebook είναι γνωστό ότι ετοιμάζεται να εντάξει νέες εξελιγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης. Μια από τις καινοτομίες που θα κάνουν την εμφάνισή τους είναι και η δυνατότητα που θα δίνει το Facebook σε χρήστες με προβλήματα όρασης, να ακούνε μια περιγραφή των εικόνων που δημοσιεύονται. Αλλά και το πιο γνωστό σχέδιο για δωρεάν ασύρματο ίντερνετ παντού.

 

Ποιος ξέρει… ίσως μέσα στο 2016 να μάθουμε τι ακριβώς σκαρώνει στο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο ο, 42χρονος σήμερα, Ξανθιώτης που δεν ξεχνά την πατρίδα του.

 

 

Κοντά στην πατρίδα του, με πράξεις

Στην πράξη θυμάται τον Πετεινό ο Σάββας Παραστατίδης, όχι στα λόγια. Δεν είναι μόνο ότι έρχεται μία ή δύο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα. Κάνει και κάτι παραπάνω.

 

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη γενέτειρά του για τον γάμο του αδελφού του. Έτσι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το δημοτικό σχολείο του χωριού του, το οποίο έχει αποκτήσει μια υπερσύγχρονη αίθουσα Πληροφορικής που φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομά του.

 

Πριν από 2-3 χρόνια του δημιουργήθηκε το ερέθισμα να βοηθήσει την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του σχολείου, ώστε να βάλει το λιθαράκι του στην προσπάθεια των συγχωριανών του για περισσότερη γνώση, για καλύτερα εργαλεία μάθησης. Η δωρεά ύψους 20.000 δολαρίων καλύφθηκε από τον ίδιο και τον πρώην εργοδότη του, την Microsoft.
 

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε προ ημερών από το Κανάλι 6 της Ξάνθης

 

 

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τις συμβουλές που δίνει ο ίδιος στους νέους. Δείτε την συνέντευξη που έδωσε ο Σάββας Παραστατίδης στην εκπομπή «Το Θέμα Σήμερα» του Γιάννη Σιδηρόπουλου στο Κανάλι 6 (Α’ και Β΄μέρος)