Αυτές τις μέρες στο γραφικό Σουφλί, η πρώτη ελληνική πόλη που ανακηρύχθηκε «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το εντυπωσιακό συγκρότημα του μεταξουργείου Τζιβρέ έχει μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο πάρκο, που φαντάζει -κυριολεκτικά- βγαλμένο από παραμύθι. Πρόκειται για το θεματικό πάρκο «Σαν Παραμύθι», που λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά, προσελκύοντας πλήθος κόσμους από τον Έβρο και όχι μόνο.

 

Φέτος την τιμητική της έχει η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», χωρίς να λείπουν και άλλοι αγαπημένοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, όπως ο Μίκυ και η Μίνυ, ο Χάρι Πότερ, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ κ.ά. Όλοι τους καλούν τους μικρούς φίλους να λάβουν μέρος σ’ ένα μαγικό «κυνήγι του θησαυρού», βοηθώντας την Αλίκη να λύσει την μικρή παρεξήγηση ανάμεσα στην Ντάμα Κούπα και την αδερφή της, τη Λευκή Βασίλισσα, Μιράνα.

 

«Κόκκινη Κλωστή δεμένη …»

 

Βέβαια δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση της Αλίκης, του Τρελοκαπελά και του Κούνελου, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να βοηθήσουν να βρεθούν οι θησαυροί που χάθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, οπότε και θα καταφτάσει η Ντάμα Κούπα με τους φρουρούς της, τα τραπουλόχαρτα.

 

Έτσι με οδηγό έναν παραμυθένιο χάρτη που παίρνουν τα παιδιά, μόλις φτάσουν στο πάρκο, θα πρέπει να ανακαλύψουν τους τέσσερις θησαυρούς που σκόρπισε η Ντάμα Κούπα στους χώρους του συγκροτήματος Τζιβρέ. Τη φεγγαρόπετρα, την μπουκιά του λύκου, το μαγικό κλειδί και το facepainting. Ο χρόνος βέβαια ήδη μετράει αντίστροφα έως την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν με τον Χάνσελ και την Γκρέτελ που ετοιμάζουν μπισκότα για όλους, τον Χάρι Πότερ και το απαγορευμένο δάσος, τα διαδραστικά παιχνίδια με τους ήρωες της Μαδαγασκάρης, τον Νέμο και τη Ντόρι, με face painting στο κάστρο της Ντάμα Κούπα, κατασκευές με τα ξωτικά, χορούς με την παρέα του Μίκι και της Μίνι, αλλά και δώρα από τον Άγιο Βασίλη.

Κάθε ήρωας παιδικού παραμυθιού, περιμένει τους φίλους του στο παραμυθένιο σπιτάκι του. όπου τα παιδιά -και όχι μόνο- μπορούν να λάβουν μέρος σε όμορφες δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά και κέφι, μεταφέροντας τους στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

 

Ταυτόχρονα, παράλληλες δράσεις -σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς του Έβρου– λαμβάνουν χώρα καθημερινά, στους ειδικά διαμορφωμένους και θερμαινόμενους χώρους του βιομηχανικού συγκροτήματος των αδελφών Τζιβρέ, στην είσοδο της πόλης, που αποτελεί μοναδικό του είδους στην Θράκη.

 

Εθελοντισμός στην άκρη της Ελλάδας

Το θεματικό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στο Σουφλί, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2014, όταν μια ομάδα εθελοντών και νέων αποφάσισε να δώσει λάμψη στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Από τότε, εθελοντές ηλικίας από 3 έως 93 χρονών, ξεκινώντας κάθε χρονιά από τον Αύγουστο και δουλεύοντας εθελοντικά σε καθημερινή βάση, δημιουργούν μια υπέροχη διαδραστική διαδρομή για μικρούς και μεγάλους που είναι ικανή να ταξιδέψει τον επισκέπτη στη μαγεία των Χριστουγέννων.

 

Πλέον το «Σαν Παραμύθι» έχει καθιερωθεί έως ένα παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα αντίστοιχα των μεγάλων αστικών κέντρων αυτές τις μέρες. Την οργάνωση έχει ο Σύλλογο Εθελοντών και Νεολαίας Δήμου Σουφλίου «ΚΙΝΗ.ΣΟΥ», που υποστηρίζεται από τον Δήμο Σουφλίου.

 

Το μοναδικό μεταξουργείο Τζιβρέ

Το Βιομηχανικό Συγκρότημα των αδερφών Τζίβρε αποτελεί πραγματικά ένα κόσμημα για ολόκληρη τη Θράκη και φυσικά για τον δήμο Σουφλίου. Καταλαμβάνει έναν χώρο 10.500 τ.μ. και αποτελείται από 13 κτίσματα, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι η στιβαρή αποθήκη, το στεγνωτήριο κουκουλιών με τα τεράστια «κρεβάτια» για τους μεταξοσκώληκες να αναπτύσσονται συνεχόμενα σε τρεις ορόφους, ο φούρνος απόπνιξης κουκουλιών, το αναπηνιστήριο-μεταξουργείο, η καμινάδα ύψους 35 μέτρων κ.α. Κατασκευάστηκε το έτος 1909 από τον εμπορικό οίκο του Μιλάνο «Ceriano Fratelli» και αγοράστηκε στα 1920 από τους αδελφούς Τζίβρε, εβραίους εμπόρους κουκουλιών από το Διδυμότειχο οι οποίοι και το επέκτειναν. Ο δήμος Σουφλίου αγόρασε το Βιομηχανικό Συγκρότημα μετά την παύση της λειτουργίας του προκειμένου να το αποκαταστήσει και να το μετατρέψει σε πολύκεντρο πολιτισμού. Έκτοτε, στο συγκρότημα λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις. Η διοργάνωση του θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» αποτελεί την πιο δημιουργική πτυχή επανάχρησης του συγκεκριμένου χώρου.

 

Πόλη από μετάξι

Το «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψετε στο Σουφλί και να ζήσετε τη μαγεία των εορτών, σε συνδυασμό με τη διαχρονική μαγεία και αύρα που διαπνέει η ακριτική πόλη, λιγότερο από 1 χλμ από τον ποταμό Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να έχετε κατά νου πως το Σουφλί ανακηρύχθηκε «Best Tourism Village» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού πριν από έναν χρόνο, οπότε έχετε και πολλά να δείτε και πολλά να κάνετε κατά την παραμονή σας στην πόλη.

 

Το Σουφλί δικαιωματικά είναι «πρωτεύουσα» του μεταξιού στην Ελλάδα, με τον ντόπιο πληθυσμό να έχει αναπτύξει μια «ιδιότυπη» σχέση με τους μεταξοσκώληκες. Από την εκτροφή και την επεξεργασία τους όσο και την προώθηση των περίφημων σουφλιώτικων μεταξωτών σε όλον τον κόσμο. Ακόμη και ο αρχιτεκτονικός πλούτος της πόλης συνδέεται απόλυτα με το μετάξι, όπως τα δεκάδες μπιζεκλίκια -γνωστά και ως «κουκουλόσπιτα»- μέσα στα οποία γινόταν όλη η διαδικασία της σηροτροφίας τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και τα πλούσια αρχοντικά, απόρροια του πλούτου και της ευημερίας των καλών εποχών.

 

Στην πόλη σήμερα λειτουργούν μουσεία και συλλογές, που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει εύκολα και κατανοητά την εντυπωσιακή διαδικασία παραγωγής του μεταξιού, αλλά και της επεξεργασίας που ακολουθεί και πως από το μικρούλικο αυγό του μεταξοσκώληκα, φτάνουν στα χέρια μας φουλάρια, γραβάτες, πουκάμισα, φορέματα κ.α. με μοναδική αίσθηση Μουσείο Μετάξης δικτύου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr), Μουσείο Τέχνης Μεταξιού (www.silkmuseum.gr), Λαογραφικό Μουσείου Σουφλίου Μπουρουλίτη «Τα Γνάφαλα» (www.bourouliti.gr), Συλλογή «Χρυσαλίδα» Συλλόγου Φίλων της Μετάξης στο επιβλητικό τριώροφο Αρχοντικό Μπρίκα.

 

Πληροφορίες :
• www.instagram.com/info.sanparamithi
• www.soufli.gr
 www.visitsoufli.gr

 

Πηγή: travel.gr