Αρκετός κόσμος βρέθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στον κήπο της Νομαρχίας απέναντι από λουνα παρκ στο παρκινγκ του ΝΟΚ στη νύχτα των ευχών που διοργάνωσαν η action team και ο Δήμος Καβάλας. Εκατοντάδες φαναράκια πέταξαν στον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. 

 

Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη δράση καθώς όπως λένε δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα που οι διοργανωτές δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν.

 

Τα προβλήματα, τόσο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον όσο και στην καθαριότητα, εξηγεί με ανάρτησή του ο ιχθυολόγος του ΙΝΑΛΕ Πάνος Λεονταράκης.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει;

 

«Χθες στην Καβάλα ήταν η "Νύχτα των ευχών" όπου χιλιάδες φαναράκια κατέκλυσαν τον νυχτερινό ουρανό.

 

Στην Καβάλα του Μουριάδη και στον Βόλο του Μπέου μαζί με τον ουρανό, τα σβησμένα πλέον φαναράκια κατέκλυσαν και κάθε πιθανό χώρο "προσγείωσης" μετά το εφήμερο πέταγμα τους, με το μεγάλο αποδεκτή τους το λιμάνι της πόλης και το θαλάσσιο μέτωπο.

 

Σήμερα όμως, είναι η μέρα των καταρών καθώς δεκάδες άνθρωποι θα κληθούν να καθαρίσουν τα "νεκρά" και "πνιγμένα" φαναράκια των ευχών από ταράτσες και δώματα, δρόμους και πεζοδρόμια, λιμάνια, νερά, παραλίες, με άγνωστη την κατάληξη αυτών που έπεσαν στη θάλασσα (απομάκρυνση από ανέμους, καταβύθιση και άρα περιβαλλοντική υποβάθμιση, κτλ).

 

Άλλη μια καταπληκτική εκδήλωση, παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, όπου οι γονείς πλήρωσαν (τα χρήματα αυτά άραγε που πήγαν;) για να διδαχθούν τα παιδιά τους ότι σημασία έχει το εφήμερο και φαντασμαγορικό και όχι οι όποιες συνέπειες (περιβαλλοντικές, ανθρώπινης προσπάθειας, κτλ).

 

Αλλά το κλίμα είναι καταναλ.... εεε,  εορταστικό ήθελα να πω, και δεν πρέπει να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρούμε».