Την πρώτη χειμερινή ανάβαση πραγματοποίησε ο ΘΑΣ.Ο.Σ. στο χιονισμένο Φαλακρό, το ψηλότερο βουνό της Α. Μακεδονίας και της Θράκης που δεσπόζει πάνω από την Δράμα με υψόμετρο 2.232 μέτρων.

 

 

Τα μέλη του συλλόγου είχα την ευκαιρία να το γνωρίσουν αλλά και συγχρόνως να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες και να δοκιμάσουν την αντοχή τους μιας και για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που θα πραγματοποιούσαν μια πολύωρη ανάβαση σε μεγάλο υψόμετρο με ομίχλη και παγωμένο χιόνι.

 

 

Η ανάβαση ξεκίνησε από το χιονοδρομικό κέντρο (στα 1800μ.), που ονομάζεται οροπέδιο του Αγ. Πνεύματος , με προορισμό την Χιονότρυπα (στα 2111μ.), η οποία είναι ένας κρατήρας πολύ βαθύς γύρω στα 30 μέτρα και με πλάτος 25 μέτρα που κρατάει χιόνι σχεδόν μέχρι τέλος Αυγούστου!

 

 

Στα πρόσωπα των περισσοτέρων ήταν ζωγραφισμένος ο φόβος, η αγωνία αλλά και η δίψα για περιπέτεια. Ζούσαμε ένα όμορφο ταξίδι που έμοιαζε με ντοκιμαντέρ, και όχι μικρού μήκους, όπου έπαιρναν μέρος 11 ορειβάτες που πίστευαν πραγματικά ότι για να νιώσεις το μεγαλείο του βουνού, αυτό το μεγαλείο πρέπει να το έχεις μέσα σου. Την περισσότερη ώρα μας τύλιγε πυκνή ομίχλη, αλλά για ακόμα μία φορά η τεχνολογία με το GPS μας οδήγησε με ακρίβεια στο Σαλέ που δεσπόζει πάνω από την Χιονότρυπα στα 2111. Ένας χώρος που κάποτε γνώριζε μοναδικές στιγμές κατακλύζοντάς το χιονοδρόμοι, ορειβάτες και απλοί επισκέπτες που τους ανέβαζαν τα τετραθέσια καρεκλάκια (lift). Τώρα κλειστό, εγκαταλελειμμένο, βρόμικο και παραβιασμένο δέρνεται από τους ανέμους και τις χιονοθύελλές. Πονά η ψυχή σου με αυτή την εικόνα που αντικρίζεις, χωρίς κανέναν να νοιάζεται για την επαναλειτουργία του και τη διάσωσή του.

 

 

Η θέα από εδώ πάνω μοναδική! Πού να πρωτοκοιτάξεις και τι να πρωτοθαυμάσεις! Έχεις την αίσθηση ότι πετάς πάνω από τα σύννεφα.

 

 

Αφού βγάλαμε υπέροχες φωτογραφίες, μιας και ο καιρός μας έκανε τη χάρη να ανοίξει την πυκνή κουρτίνα της ομίχλης, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Όταν νιώσαμε ότι τα δύσκολα της κατάβασης, λόγω της μεγάλης κλίσης, έφταναν στο τέλος, οι περισσότεροι άφησαν να βγει προς τα έξω η παιδικότητα που κρύβουν μέσα τους! Βουτιές στο χιόνι, τσουλήθρες και πειράγματα, ένα κουβάρι χαράς πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

 

 

Ραντεβού στις 18 Δεκέμβρη στο Ραχώνι, για την διάσχιση του ΤΣΕΤΣΟΥ!

 

(δελτίο Τύπου)