Στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχετικά με το ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης με θέμα “Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών”, τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Μεταξύ άλλων εγκάλεσε τον κ. Υπουργό για την αδιαφορία και την απαξιωτική στάση που τήρησε απέναντι στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης.

 

Αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια της χώρας:

 

Με πάνω από το 32% των οργανικών θέσεων παραμένουν σήμερα κενές με τηνκατάσταση να βαίνει επιδεινούμενη λόγω των αποχωρήσεων και των συνταξιοδοτήσεων,

 

Με περίπου τρεις χιλιάδες οργανικά κενά.

 

Με την αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34 προς 1.

 

Απαιτείται τρία εώς τεσσεράμισι χρόνια για την έκδοση απόφασης στα πολιτικά δικαστήρια και 4 έως πέντε για τα ποινικά.

 

Όπως τόνισε, στις χώρες του ΟΟΣΑ ο χρόνος που χρειάζεται για την οριστική εκτέλεση απόφασης είναι ενάμιση έτος. 

 

Επίσης είμαστε στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις

εκκρεμείς υποθέσεις και είμαστε η τελευταία χώρα στη δυνατότητα on line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.

 

Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει ούτε την υποστελέχωση των δικαστηρίων ούτε και να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη ως προς την ταχύτητα και την ποιότητά της, ενώ δεν θα λύσει σε καμία περίπτωση την επαμειβόμενη εργασία των δικαστικών υπαλλήλων.

 

Οι δικαστικοί υπάλληλοι προτείνουν την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού με ενεργοποίηση του άρθρου 11 του ν.4798/2021 τουλάχιστον για τις θέσεις που έχουν προβλεφθεί για το

2023.

 

Η κ. Ελευθεριάδου πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιo ούτε θα βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης ούτε θα οδηγήσει στην αποτελεσματική και

εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. 

 

Και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών είπαν ότι θα δυσκολέψει το έργο τους, ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν μπορούν να εξυπηρετούν και άλλο αντικείμενο.

 

«Και οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να ενταχθούν σε ένα άλλο πλαίσιο επιμόρφωσης μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή μέσω μιας αυτοτελούς σχολής δικαστικών υπαλλήλων», τόνισε καταλήγοντας.

 

(δελτίο Τύπου)