γράφει ο

Γιάννης Εριφυλλίδης

 

Αντισυνταγματικές, σύμφωνα με την ορθότατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου» για τις αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων καθ’ ο μέρος καταλαμβάνουν την παρούσα δημοτική περίοδο.

 

 

Παραθέτω ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό σημείο της απόφασης: «η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του Δήμου… θα λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του Δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από Δημοτικούς Συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου».

 

 

Η μαγική λέξη: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

 

 

Είναι ο μόνος δρόμος και ας έπεσαν να με φάνε κάποιοι όταν πρόσφατα δήλωσα ότι μετά τις εκλογές, εάν εκλεγώ Δήμαρχος, θα επιδιώξω συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους (και ας λύνει τα χέρια η ισχύουσα νομοθεσία στους Δημάρχους που θα εκλεγούν το 2023, αφού θα έχουν ούτως ή άλλως την πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια).

 

 

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν κατάλαβε το νόημα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τις δηλώσεις του (https://youtu.be/ZiPpBi1ULdU) δυναμιτίζει για μια ακόμη φορά το κλίμα, με αποτέλεσμα -πολύ φοβάμαι- να οδηγηθούμε σύντομα σε ολική παράλυση του εν πολλοίς ήδη παραλυμένου Δήμου Καβάλας.

 

 

Εγώ θα απαντούσα στον κύριο Μουριάδη ότι δεν είναι αποτυχημένο το σύστημα της απλής αναλογικής, αποτυχημένοι είναι όσοι αδυνατούν να συνεργαστούν γιατί βάζουν τα μικροσυμφέροντά τους πάνω από το συμφέρον της Καβάλας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πλέον υποχρεωμένος ο κύριος Μουριάδης στον έναν χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας του να σέβεται επιτέλους περισσότερο το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

Όσοι πιστεύουν σε ένα διαφορετικό, σύγχρονο μοντέλο Διοίκησης, που βασίζεται στην επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, μπορούν να μας ακολουθήσουν. Όσοι μένουν ικανοποιημένοι από ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου δεν υπάρχει ίχνος συναίνεσης και αρχηγοί παρατάξεων βρίζονται με αγοραίες εκφράσεις μεταξύ τους εν ώρα συνεδρίασης, έχουν άλλες επιλογές.