Η 1η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας να ενημερώνει για τον ιό HIV και να στέλνει το δικό του μήνυμα.

 

Ανακοίνωση:

 

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, γνωστότερου ως ιού HIV και του συναφούς συνδρόμου AIDS, το 1988 με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

 

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού. 

 

Το διάστημα εκδήλωσης της νόσου μετά την επαφή με τον ιό HIV ποικίλει και μπορεί να είναι δύο έως δεκαπέντε χρόνια.

 

Όμως πλέον μπορούμε να αφήσουμε τον φόβο για την νόσο και τον τρόμο που η συνοδεύει πίσω, λόγω της επιστημονικής γνώσης και των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση του ιού. 

 

Η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα.

 

Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

 

Μας απομένουν μόνο 8 χρόνια πριν από το στόχο που έθεσε το 2014 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) το 2030 να τερματιστεί το AIDS ως παγκόσμια απειλή για την υγεία.

 

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση του AIDS, δεν εξαντλείται στα ιατρικά μέτρα και την εξέλιξη της επιστήμης, αλλά θα πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη των στερεοτύπων, του κοινωνικού στιγματισμού, των ανισοτήτων και να προωθεί την υποστήριξη των ασθενών και του περιβάλλοντός τους.