Πάνω από 1 εκ. ευρώ χρωστά στη ΔΕΗ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Καβάλας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο «Βήμα της Κυριακής».

 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν πλέον ξεπεράσει τα 74 εκατ. ευρώ. Πρώτη στη λίστα με τα χρέη-μαμούθ εμφανίζεται η ΔΕΥΑ Κατερίνης, για την οποία από το 2011 ως και τον περασμένο Αύγουστο, έχει συσσωρευτεί το ποσό των 6.2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", άλλοι 34 δήμοι παρουσιάζουν χρέη μεγαλύτερα των 64 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί από το 2011 έως σήμερα, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, σε δέκα δημοτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές ρεύματος ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν. Τα χρέη δηλαδή χρονολογούνται από την εποχή των 1983-1988 και από το 2007, έχουν ασκηθεί αγωγές και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ της ΔΕΗ.

 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προβάλλει νέα αιτήματα προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη. Ειδικότερα, προτείνει να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν προκαταβολές από τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τους. Η πρόταση του Πατούλη βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς εκτός των άλλων, θα επιδείνωνε δραματικά τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης να αποδίδονται στους δήμους εντός διμήνου τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους και να καθοριστεί ένα κοινά αποδεκτό τιμολόγιο.

Η ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες είναι σήμερα κοντά στα 2 δισ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΗ, τη στιγμή που η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει κόκκινο.