Αφιέρωμα με τίτλο “Ταξίδι στην Καβάλα: 8+1 στάσεις στην πιο όμορφη παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Ελλάδας” δημοσιεύει η ιστοσελίδα exploringgreece.gr. Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Ταξίδι στην Καβάλα: 8+1 στάσεις στην πιο όμορφη παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Ελλάδας

 

 

Ταξίδι στην Καβάλα σημαίνει ιστορία, πολιτισμός, πολλά αξιοθέατα και όμορφες θάλασσες. Η Καβάλα, η πιο όμορφη ίσως παραλιακή πόλη της Βορειανατολικής Ελλάδας πατάει με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση και αποκαλύπτει τα δώρα της στους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Τα 650 χιλιόμετρα απόστασης από την πρωτεύουσα, αποζημιώνουν τον επισκέπτη αν ο τελευταίος έχει αρκετές μέρες στη διάθεση του.

 

 

Ταξίδι στην Καβάλα: Τι μπορείτε να κάνετε 

Ταξίδι στην Καβάλα: Παλιά πόλη

 

 

Η παλιά πόλη και το κάστρο της Καβάλας

 

1. Η παλιά πόλη της Καβάλας όπως «ξεδιπλώνεται» στην περιοχή της Παναγιάς, αποκαλύπτει βήμα-βήμα τα 2.500 χρόνια ιστορίας αυτού του τόπου, δημιουργώντας την αίσθηση πως κάποιος κινείται σε ταινία εποχής. Πλακόστρωτα δρομάκια, πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια συνθέτουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό που γρήγορα οδηγεί στο κάστρο στην κορυφή του λόφου Το οποίο κάστρο, πέρασε στην κατοχή Λομβαρδών, Φράγκων, Βυζαντινών και Οθωμανών. Η ανάβαση ως εδώ χαρίζει υπέροχη θέα προς το Βόρειο Αιγαίο.

 

 

Ταξίδι στην Καβάλα: Ιμαρέτ

 

Ιμαρέτ, ένα στολίδι στην Καβάλα

 

2. Το Ιμαρέτ είναι το στολίδι της πόλης, ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό μνημείο, καταπληκτικά ανακαινισμένο. Χτίστηκε το 1817 και ήταν δώρο του Μεχμέτ Αλή Πασά, (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας και αντιβασιλιά της Αιγύπτου), στην πόλη στην οποία γεννήθηκε.

 

 

 

Ιμαρέτ - Ταξίδι στην Καβάλα

 

Αρχιτεκτονική λεπτομέρεια από το Ιμαρέτ

 

Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα λειτούργησε ως κορανικό ιεροδιδασκαλείο, ενώ από τη δεκαετία του 1920 και έπειτα φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες. Από το 1970 και μέχρι το 2000 ήταν εγκαταλειμμένο, μέχρι ώσπου ανακαινίστηκε από ιδιώτες μετά από άδεια της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Στον χώρο σήμερα λειτουργεί καφέ, εστιατόριο και ξενοδοχείο και είναι επισκέψιμος.

 

Ταξίδι στην Καβάλα: Καπναποθήκες

 

 

Πανοραμική άποψη από την Καβάλα

 

3. Οι καπναποθήκες είναι αναμφίβολα το επιβλητικό σήμα κατατεθέν της πόλης. Άδειες, αλλά ανακαινισμένες, καταμαρτυρούν την εποχή της μεγάλης αίγλης, όταν η Καβάλα ήταν διεθνές κέντρο εξαγωγής καπνού στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

 

 

Ταξίδι στην Καβάλα: Καμάρες - Παλαιό Υδραγωγείο

 

 

Καβάλα: Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες

 

4. Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες, είναι ένα καλά και ορίζει την τοπιογραφία όλης της πόλης. Το μεγάλο τοξωτό Υδραγωγείο, μήκους 270μ. και μέγιστου ύψους 25μ. Οι Καμάρες στη σημερινή τους μορφή είναι έργο των αρχών του 16ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη. Χτίστηκαν μεταξύ 1520-1530, περίοδο κατά την οποία έγιναν στην Καβάλα μεγάλα έργα υποδομής που αποσκοπούσαν στην ανασυγκρότηση της πόλης μετά την καταστροφή του 1391.

Ταξίδι στην Καβάλα: Λιμάνι

 

Βόλτα στο λιμάνι της Καβάλας

 

5. Μια περατζάδα από το λιμάνι μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο και την ιχθυόσκαλα, είναι ιδανική για να νιώσετε την αύρα της πόλης και να θαυμάζετε από τη θάλασσα τη χτισμένη σε υψώματα Καβάλα. Η παραλία συμπυκνώνει όλη την κίνηση της πόλης- καφετέριες, ψαροταβέρνες, και πάγκοι μικροπωλητών.

 

 

Ταξίδι στην Καβάλα: Δημαρχείο

 

 

Το Δημαρχείο της Καβάλας είναι ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά κτήρια της πόλης

 

 

6. Η βόλτα από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι και το δημαρχείο και από την παραλία μέχρι και την οδό Ομονοίας, θα σας «συστήσει» όλο τον εμπορικό και σύγχρονο παλμό της πόλης. Πρόκειται για τόσο μεγάλη, ζωντανή και πολύβουη αγορά που δέχεται επισκέπτες και από άλλους νομούς, αλλά και Βαλκάνιους και Τούρκους. Αναζητήστε τα μικρά και vintage μαγαζάκια δίπλα στην πλατεία Καπνεργάτη αλλά και στους πεζόδρομους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ταξίδι στην Καβάλα: Παραλίες

 

7. Βόλτα (και) στις παραλίες. Η Καβάλα έχει φυσικά τις δικές της παραλίες μες στα πόδια της, όμως όποιος θέλει να δει τις ακόμα πιο χαρισματικές, με μια 30λεπτη διαδρομή, βρίσκεται στη Νέα Πέραμο. Η αμμώδης παραλία είναι πολυσύχναστη και με καλές τουριστικές υποδομές. Δίπλα της και η παραλία Αμμόλοφοι εξίσου πολύ όμορφη, οργανωμένη και με φανατικούς επισκέπτες.

Ταξίδι στην Καβάλα: Γαστρονομία - γευσιγνωσία

 

 

Αν βρεθείτε στην Καβάλα, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τους περίφημους κουραμπιέδες

 

 

8. Η γευσιγνωσία στην Καβάλα είναι μια από τις ωραίες εμπειρίες για τους ταξιδιώτες μιας και τόσο τα φαγητά, όσο και τα γλυκά, είναι μια θεσπέσια συνάντηση Ανατολής και Δύσης. Ιδού μερικά που μπορείτε να δοκιμάσετε: πικάντικα πιλάφια, φεγγαρόσχημους κουραμπιέδες, μέλι σαν νέκταρ, πλήθος διαφορετικών τυριών, ζουμερά ακτινίδια και εκλεκτά σπαράγγια.

Ταξίδι στην Καβάλα: Η αρχαία πόλη των Φιλίππων

 

Καβάλα: Η πόλη των αρχαίων Φιλίππων

 

 

9. Ταξίδι στην Καβάλα δίχως επίσκεψη στους αρχαίους Φιλίππους, δε λογίζεται. Στα 25 λεπτά από την πόλη θα βρεθείτε στους αρχαίους Φιλίππους. Οικισμός του 360 π.Χ. από τους αποίκους της Θάσου και έπειτα η οχυρωμένη πόλη ενός από τους πιο ισχυρούς βασιλιάδες της Μακεδονίας – αυτή η περιοχή είναι η πιο αντιπροσωπευτική της μακραίωνης ιστορίας της Καβάλας. Μάλιστα, εδώ ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική Εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει Αρχαιολογικό Χώρο, Μουσείο και Θέατρο, που όλα φέρουν το όνομα του ιδρυτή της, Φιλίππου του Μακεδόνα.