Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του Αγίου Μαρτίνου, επισκόπου της φραγκικής πόλης Τουρ.

 

Στη Γερμανία γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου με παιδικές παρελάσεις, φαναράκια και τραγούδια που τα παιδιά τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα.

 

Τη γιορτή τού Αγίου Μαρτίνου ή του Σανκτ Μάρτιν γιόρτασαν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και οι μαθητές του φροντιστηρίου Γερμανικής Γλώσσας της Ζωής Μερτεβεντζή στα Λιμενάρια της Θάσου.

 

Η καθηγήτρια που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία προσπάθησε και φέτος να διδάξει στα μικρά παιδιά του φροντιστηρίου το έθιμο που είναι ευρέως γνωστό και αγαπητό παράδοση της χώρας.

 

Όπως λέει στο KavalaNews.gr η Ζωή Μερτεβεντζή, η παρέλαση του Σανκτ Μάρτιν προετοιμάστηκε στο φροντιστήριο πριν από αρκετές ημέρες.

 

Τα παιδιά σε ομάδες έφτιαξαν φαναράκια από διαφανές χρωματιστό χαρτί για να τους φωτίζουν το δρόμο στην παρέλαση.

 

Η παρέλαση έγινε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ημέρα που βόλευε τα περισσότερα παιδιά αν και η γιορτή ήταν στις 11 του ίδιου μήνα.

 

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την παρέλαση, όπως και οι γονείς τους που τα συνόδευαν. Έφαγαν γλυκά, ήπιαν ζεστή σοκολάτα και τραγούδησαν τα τραγούδια του Αγίου Μαρίνου.

 

Όπως λέει η καθηγήτρια, αρκετοί ήταν οι Λιμεναριώτες που έχουν ζήσει στη Γερμανία, γνωρίζουν το έθιμο και βγήκαν στους δρόμους για να δουν και τραγουδήσουν με τα παιδιά. Η εικόνα με τα αναμμένα φαναράκια δεν πέρασε απαρατήρητη δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στη μικρή πόλη των Λιμεναρίων.

 

Ποιος ήταν ο Άγιος Μαρτίνος;

 

Ο Άγιος Μαρτίνος της Τουρ γεννήθηκε γύρω στο 316 μ.Χ. στην Παννονία (στη σημερινή Ουγγαρία). Ο Μαρτίνος ήταν στρατιώτης και υπηρέτησε στον ρωμαϊκό στρατό σε ηλικία 15 ετών.

 

Περίπου εκείνη την εποχή, συνάντησε έναν φτωχό ζητιάνο σε έναν δρόμο το χειμώνα. Ο λιτά ντυμένος ζητιάνος παρακάλεσε να του δώσει ένα δώρο. Τότε αυτός χώρισε τον μανδύα του με ένα σπαθί και έδωσε στον ζητιάνο το μισό του μανδύα, σύμφωνα με τον μύθο.

 

Την επόμενη νύχτα, ο Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε στον Μαρτίνο σε ένα όνειρο και αποκαλύφθηκε ως ζητιάνος. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να βαπτιστεί ο Μαρτίνος, να εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία και να γίνει μαθητής του διάσημου εκκλησιαστικού δασκάλου Ιλαρίου.

 

Αργότερα, ο Μαρτίνος χειροτονήθηκε επίσκοπος της Τουρ. Ο επίσκοπος ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τον ασκητικό του τρόπο ζωής και μετά το θάνατό του αγιοποιήθηκε από τον Πάπα. Από τότε, ο Άγιος Μαρτίνος θεωρείται προστάτης των ζητιάνων, των στρατιωτών, των οπλοποιών και των κατοικίδιων ζώων.

 

Σημασία του Αγίου Μαρτίνου στη Γερμανία:

Γιατί γίνεται πομπή με φαναράκια;

 

Αφενός, οι πομπές με τα φανάρια ανάγονται στις πομπές φωτός που γίνονταν την παραμονή των μεγάλων εορτών και αφετέρου αντικατέστησαν τις φωτιές του Αγίου Μαρτίνου, οι οποίες ίσως αποτελούν κατάλοιπα προχριστιανικών, γερμανικών εορτών συγκομιδής.

 

Το φως έχει ιδιαίτερα σημαντική σημασία στον χριστιανικό συμβολισμό. Το σκοτάδι συμβολίζει τον διάβολο και το κακό, ενώ το φως συμβολίζει τον Χριστό. Το φως αντιπροσωπεύει την αγιότητα του Θεού.

 

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα παιδιά περπατούν μέσα στο σκοτάδι με πολλά φωτεινά και πολύχρωμα φαναράκια.