Επιστολή προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, κοινοποιουμένη στους τοπικούς Βουλευτές μας, Χρήστο Καραγιαννίδη, Δημήτρη Κυριαζίδη και Χαρά Κεφαλίδου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αργύρη Πατακάκη και την Δήμαρχο Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου,  απέστειλε ο τ. Δήμαρχος και τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θωμάς Μαργαρίτης, προς γνώση τους και για τις απαιτούμενες από αυτούς ενέργειες.

 

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Σε παλαιότερη επικοινωνία μας και τις απαντήσεις σας στην Βουλή σε επερώτηση Δραμινών Βουλευτών, θεωρήσατε την ολοκλήρωση των ελαχίστων υπολοιπομένων εργασιών και την λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου Δράμας, στις άμεσες προτεραιότητες  του Υπουργείου σας. Ειρήσθω εν παρόδω ότι οι φυλακές Νικηφόρου Δράμας, θεμελιώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2002 μαζί με τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου Θηβών, οι οποίες λειτουργούν εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ οι δικές μας ακόμη «κατασκευάζονται».

 

Το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε τεράστια ποσά κατά το διαρρεύσαν διάστημα από τις φοβερές καταστροφές που έγιναν στο έργο από διαφόρους «πλιατσικολόγους», αφού το εργοτάξιο ήταν αφύλακτο.

 

Η συνέχιση των εργασιών κατά την τελευταία ανάδοχο κοινοπραξία «Ιντρακάτ-Αρχιρόδον» που σχεδόν ολοκληρώνει τις κατασκευές, η χρηματοδότηση του έργου από την «Θέμιδα κατασκευαστική Α.Ε.» που πλήρωνε την ανάδοχο και είχε εξασφαλισμένες πιστώσεις ακόμα και για τον εξοπλισμό των φυλακών, αλλά και η ψήφιση στην Βουλή του νόμου περί προσλήψεως σωφρονιστικών υπαλλήλων για τις φυλακές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και υπαλλήλων για τον Νικηφόρο, μας έδωσε το δικαίωμα βασίμως να ελπίζουμε πλέον ότι οι φυλακές θα λειτουργήσουν επιτέλους 13  ολόκληρα χρόνια από της θεμελιώσεώς τους.

 

κ. Υπουργέ,

 

Η συγχώνευση της «Θέμιδος κατασκευαστικής Α.Ε.» με τον ΟΣΚ (σχολικά κτήρια) και ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία) και η δημιουργία νέας εταιρίας  με την επωνυμία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», στην οποία πλέον οι ανωτέρω (Θέμις-ΟΣΚ-ΔΕΠΑΝΟΜ) εντάσσονται, που δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα λειτουργήσει και ποιες προτεραιότητες θα έχει, αλλά κυρίως η απορρόφηση των «εξασφαλισμένων» πιστώσεων της «Θέμιδος Κατασκευαστικής Α.Ε.» από το Ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση  γενικών οικονομικών αναγκών του, προκάλεσε σε όλους μας νέα μεγάλη απογοήτευση. Ιδιαίτερα όταν διέρρευσε η βάσιμη πληροφορία ότι η ανάδοχος κοινοπραξία «Ιντρακάτ-Αρχιρόδοων», από τον τελευταίο πιστοποιημένο λογαριασμό εργασιών της συνολικού ποσού -300.000- ευρώ, έλαβε μόνο -70.000- ευρώ, ελλείψει άλλων οικονομικών διαθεσίμων.

 

Τίθεται επομένως για μένα, αλλά και για όλους τους Δραμινούς που αγωνιούν για την λειτουργία του όλου έργου, τεράστιοι προβληματισμοί  για το τί θα γίνει στο μέλλον.

 

κ. Υπουργέ,

 

Στην προηγούμενη επιστολή μου, είχα χαρακτηρίσει το έργο των φυλακών Νικηφόρου «Γεφύρι της Άρτας». Θέλω να γνωρίζετε ότι και μόνο η αναφορά στο θέμα των φυλακών, προκαλεί θυμηδία στα χείλη των Δραμινών και το σύνολο της τοπικής νομικής κοινωνίας, που συχνά αναφέρουν ότι εδώ ούτε «νεκροταφεία» μπορούν να μας φτιάξουν.

 

Μήπως τελικά για να ολοκληρωθεί πρέπει να «σφάξουμε» την γυναίκα του πρωτομάστορα;

 

Κατόπιν τούτων σας παρακαλώ,  με την ευαισθησία που σας διακατέχει, να εξετάσετε το θέμα ώστε να εξευρεθεί λύση για να λειτουργήσουν  επιτέλους οι φυλακές. Ετσι και ένα χρήσιμο και «ταλαιπωρημένο»  έργο θα ολοκληρωθεί και θα αποσυμφορήσει  τα υπόλοιπα υδροκεφαλισμένα Σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αφού υπάρχει αδύρητη προς τούτο ανάγκη.

 

Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, ότι όταν έλθει επιτέλους η ώρα προκήρυξης  του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, να προβλέπεται η επιπλέον μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας των υποψηφίων από την Δράμα. Αυτό και μας το υποσχέθηκαν (τ. υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος), όταν αποδεχθήκαμε την ίδρυση φυλακών στη Δράμα και γιατί η περιοχή μας είναι ακριτική και βιώνει περισσότερο την οικονομική κρίση αφού βρίσκονταν σε κρίση και προ κρίσεως και τέλος γιατί η Πολιτεία το οφείλει στην μαρτυρική και ιστορική πόλη της Δράμας που ήταν και είναι  πάντα στην απομόνωση.