Στα πλαίσια της εκδήλωσης προς τιμήν των απογόνων της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer, το βράδυ του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου 2022, μια οικογένεια που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, αναφέρει τα εξής: 

 

Η πόλη της Καβάλας καλωσορίζει την οικογένεια Spierer των φημισμένων σε όλη την υφήλιο καπνεμπόρων επιχειρηματιών!

 

Η καπνεμπορική οικογένεια των Σπήρερ  διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, από τις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Γεννήθηκαν στη Σμύρνη, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς τους, προερχόμενοι από την Ελβετία.

 

Τα παιδιά μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

 

Το πέρασμα των επιχειρήσεων Σπήρερ άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της κραταιής παρουσίας τους στα εργοστάσια και τις καπναποθήκες, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.

 

Είναι γνωστή στους περισσότερους η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η Λίστα του Σίντλερ» με τον Λίαμ Νίλσον στον ομώνυμο ρόλο να ενσαρκώνει τον Όσκαρ Σίντλερ, έναν Γερμανό επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσια του.

 

Είναι όμως άγνωστη στους περισσότερους η «Λίστα του Σπήρερ» ή για ν’ ακριβολογούμε των «αδελφών Σπήρερ» του Καρόλου (Charles) και του Έρμαν (Hermann) που κατάφεραν να διασώσουν χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας από την κόλαση της καταστροφής το 1922.

Όταν το Φθινόπωρο του 1922 ξεκίνησε η μεγάλη καταστροφή στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη, όταν οι Σύμμαχοι παρακολουθούσαν αμέτοχοι από τις ναυαρχίδες τους κι οι μανάδες έτρεχαν αλλόφρονες πάνω κάτω στην προκυμαία με τα μωρά στην αγκαλιά, όταν η Σμύρνη φαινόταν εγκαταλελειμμένη, ένα χέρι σωτηρίας απλώθηκε για να κρατήσει όσους περισσότερους μπορούσε στη ζωή.

 

Ήταν ο Έρμαν Σπήρερ. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος και η καταστροφή, δεν δίστασε ν’ ανοίξει τις αποθήκες του και να προσφέρει άσυλο σε εκατοντάδες γυναικόπαιδα, που διαφορετικά θα είχαν γίνει βορά στα τουρκικά στρατεύματα.

 

Οι αποθήκες τους, φέροντας την ελβετική σημαία, ήταν απροσπέλαστες στους Τούρκους

Αρκετές μέρες τούς κράτησε εκεί προστατευμένους, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, παρέχοντάς τους τροφή και ό,τι μπορούσε για να τους διευκολύνει, ενώ ολόγυρα η Σμύρνη καίγονταν και καταστρέφονταν.

 

Με δικά του έξοδα ναύλωσε πλοία για να τους φυγαδεύσει στην Ελλάδα.

 

Όμως, η μεγαλοψυχία του ανθρώπου αυτού δεν σταμάτησε εδώ.

 

Όχι μόνο κατάφερε να φυγαδεύσει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Ελλάδα σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Καβάλα, η Δράμα, αλλά τους στήριξε κιόλας στα πρώτα τους βήματα, προσφέροντάς τους εργασία στα καπνεργοστάσια και τα μαγαζιά του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

 

 

Δυο Ελβετοί φιλέλληνες με «χρυσή» καρδιά

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Κάρολο Σπήρερ με δύο Αργυρούς Σταυρούς του Τάγματος του Σωτήρος το 1919, με δύο Χρυσούς Σταυρούς Ταξιαρχών του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος το 1928 και 1938, ενώ παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός του απένειμε το Διάσημο Τιμής.

 

Οι εφημερίδες της εποχής προέβαλαν στα πρωτοσέλιδά τους την είδηση της παρασημοφόρησης και αφιέρωναν εκτενή άρθρα για την προσωπικότητα του Καρόλου.

 

Aγαπητοί μας φίλοι,

 

Η παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή, είναι τιμητική για εμάς, για την ιστορική μνήμη της πόλης.

 

Οι πρόγονοί σας, ο Κάρολος και ο Έρμαν στην Καβάλα, στη Δράμα ,σε όλες τις πόλεις όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις της εταιρείας,  ο Εμίλ στην Κωνσταντινούπολη, ο Λεόν στη Σμύρνη, ανέπτυξαν και υποστήριξαν  με την επιτυχή επιχειρηματική τους πορεία την οικονομία της Ελλάδας.

 

Εκ μέρους των επιχειρήσεων μας, αλλά και της κοινωνίας της Καβάλας θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας, για ότι προσφέρατε στον τόπο μας.

 

Οι επιχειρηματίες αποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι συμπαραστάτες της κοινωνίας σε δύσκολους καιρούς, με το έργο τους, την φιλανθρωπία τους, την στήριξη που μπορεί να προσφέρουν με υλικά και όχι μόνο μέσα. Δεν είναι μόνο το επιχειρηματικό κέρδος, είναι και η αποτύπωση στην κοινωνία, της ευαισθησίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Αυτό ακριβώς έπραξε η οικογένεια σας.