Η δημιουργία μιας δεύτερης πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί στη Θράκη και μάλιστα από την Gastrade που ήδη υλοποιεί το πρότζεκτ της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη.

 

Σήμερα η ΡΑΕ απάντησε θετικά στο αίτημα της Gastrade για την χορήγηση άδειας για νέο FSRU στη Θράκη, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

Η GASTRADE είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που αιτήθηκε άδεια για ΑΣΦΑ. Μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής για την πρώτη της πλωτή μονάδα, που βρίσκεται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με προϋπολογισμό 166,7 εκατ. ευρώ.

 

Στις αρχές Μαρτίου η εταιρεία κατέθεσε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αίτημα για ένα ακόμα FSRU. Το έργο με το όνομα “FSRU ΘΡΑΚΗΣ”, θα έχει τις εγκαταστάσεις τους στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η άδεια που εξασφάλισε η Gastrade έχει διάρκεια 50 χρόνια.

 

Η νέα υποδομή αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, με τη δημιουργία ενός νέου σημείου εισόδου στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και πρόσθετης αποθηκευτικής ικανότητας.

 

Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου ΑΣΦΑ εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στην εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων του Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Το προτεινόμενο ΑΣΦΑ αποσκοπεί στη δημιουργία μίας νέας πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου, η οποία θα αυξήσει και θα διευρύνει τις δυνατότητες εφοδιασμού φυσικού αερίου της αγοράς.

 

Ταυτότητα έργου

 

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 114 εκατ. ευρώ . Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα γίνει μέσω δανειοδότησης ίσης με 70% του κόστους επένδυσης δηλαδή δανείου 79,8 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο κόστος της επένδυσης θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια των μετόχων.

 

Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 49 μήνες από τη λήψη της άδειας. Πιο συγκεκριμένα η αδειοδοτική διαδικασία προβλέπεται να απαιτήσει χρονικό διάστημα 29 μηνών ενώ η φάση κατασκευής, εκτέλεσης δοκιμών και η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του ΑΣΦΑ θα ολοκληρωθεί σε 25 μήνες.

 

Το ΑΣΦΑ αφορά στην κατασκευή:

 

Α. Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ ο οποίος περιλαμβάνει:

 

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit -FSRU)

• Μόνιμο Πλωτό Αγκυροβόλιο για την πρόσδεση του FSRU.

 

B. Υποθαλάσσιου και Χερσαίου αγωγού Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού.

 

Η θέση του πλωτού σταθμού απέχει περίπου 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης, ενώ απέχει από την Αλεξανδρούπολη σχεδόν 15 χλμ.

 

Το σχέδιο προβλέπει πως η υποδομή θα αποτελείται από τρία διακριτά μέρη.

 

Το πρώτο θα είναι ο Υπεράκτιος Πλωτός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ (Floating Storage & Regasification Unit – FSRU) δυναμικότητας 170.000 κ.μ. έως 185.000 κ.μ. ΥΦΑ, ο οποίος θα απέχει 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης και 15 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη.

 

Το δεύτερο μέρος θα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου.

 

Το τρίτο μέρος θα περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον υφιστάμενο αγωγό TAP στο ύψος της Άνθειας, με την κατασκευή ενός Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού.

 

Η υποδομή του FSRU στη Θράκη που προωθεί η εταιρεία, θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από το FSRU Αλεξανδρούπολης.

 

Η GASTRADE έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή για ένα άλλο FSRU, αυτό στην Αλεξανδρούπολη. Στις 3 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την έναρξη των εργασιών κατασκευής στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

 

Το έργο έχει προϋπολογισμό σχεδόν 363,7 εκατ. ευρώ ενώ έχει ενταχθεί και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

 

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), θα έχει χωρητικότητα 153.500 κ.μ. LNG, και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023.

 

Με την υλοποίηση τέτοιων υποδομών, όπως το FSRU στη Θράκη και στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα, αναμένεται να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Την ίδια στιγμή οι πύλες εισόδου φυσικού αερίου θα προσφέρουν μια πολύτιμη λύση στην Ευρώπη στην προσπάθεια της να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά.

 

Πηγή: ypodomes.com