Συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας είχε το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ήρθα στην Καβάλα να ακούσω είπε αρχικά ο πρώην υπουργός.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη του νόμου. Όπως τόνισε ο τουρισμός έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

 

«Επικεντρωνόμαστε γύρω από τον τουρισμό, δυστυχώς έχουμε μία, θα έλεγα πλέον, μονομερή ανάπτυξη, μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό. Όταν τα καλοκαίρια έχουμε δυναμικό τουρισμό, όπως είχαμε φέτος, είμαστε χαρούμενοι και όταν υπάρχουν κρίσεις, όπως είχαμε με τον κορονοϊό, εκεί πραγματικά τα πράγματα δυσκολεύουν», είπε ο κ. Δέμπας.

 

Αναφέρθηκε στη μελέτη που έγινε στη μελέτη που έκανε το Επιμελητήριο για την μετά Covid εποχή σε συνεργασία με το ινστιτούτο της ΓΕΣΕΒΕ.

 

Όπως είπε σύμφωνα με τη μελέτη, ο νομός Καβάλας συνεχίζει να είναι ένας δυναμικός νομός. «Ο πρώτος νομός στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από πλευράς, θα λέγαμε, ΑΕΠ, από πλευράς καταθέσεων και από πλευράς πολύ μειωμένης ανεργίας.

 

Να φανταστείτε ότι για τα στοιχεία του 2019 και του 2020  που κάναμε σύγκριση μέσα στο 2021, η αναλογία, ενώ στη χώρα ήταν περίπου στο 18%, ο νομός Καβάλας, με τα επίσημα στοιχεία ήταν στο 10%. Αυτό βέβαια, κι εμείς προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε, είναι ότι έχουμε το μεγάλο κομμάτι του τουρισμού που απορροφάει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης», επισήμανε.  

 

Τόνισε επίσης πως αρκετές επιχειρήσεις έφυγαν από την ν Καβάλα, πήγανε στη Θράκη, ενώ άλλες έφυγαν για χώρες, κυρίως Βαλκανικές, Βουλγαρία κοκ.

 

«Και είναι αυτό το οποίο συνεχώς συνεχίζουμε να λέμε, ότι θα πρέπει να δούμε την περιοχή μας σε δουλειά και μάλιστα με ισχυρά κίνητρα, διότι όταν η φορολόγηση στις γειτονικές χώρες που είναι εύκολο κάποιος να πάει, είναι στο 12% ή το ΦΠΑ είναι στο 6%, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, που πολλές επιχειρήσεις που ξέρετε κι εσείς καλά, έχουν μεταναστεύσει.

 

Πρέπει επομένως να επαναπατρίσουμε κάποιες επιχειρήσεις πίσω και νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα» είπε ο κ. Δέμπας.