Τι είναι η δωρεά σώματος; Ποιος μπορεί να γίνει δωρητής; Πώς μπορεί το νεκρό σώμα να βοηθήσει την ιατρική κοινότητα;

 

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει το ρεπορτάζ της Θεοδώρας Καρακιουλάχ για το Ράδιο Θεσσαλονίκη, στο οποίο παρουσιάζεται ενδιαφέρον φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που επιμελήθηκε ο Νικόλας Διαμαντόπουλος.

 

Η δωρεά σώματος γίνεται προκειμένου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να ασκηθούν επί πτωματικού υλικού για να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες.

 

Τα πτωματικά μέλη χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών και ειδικευόμενων γιατρών.

 

Τα πτώματα συντηρούνται σε ψυγεία σε φορμόλη ή αιθυλική αλκοόλη και μετά από έξι μήνες ακολουθείται η ταφή ή καύση του θανόντος ανάλογα με την επιθυμία του.

 

Στο ρεπορτάζ μιλούν ο Γιώργος Παρασκευάς, διευθυντής του Εργαστήριου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Νικόλαος Αναστασόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, Ορθοπεδικός αλλά και ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών που εξηγεί τη θέση της Εκκλησίας για το θέμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ φωτογραφίες και όλα τα βίντεο από το εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και τον χώρο στον οποίο οι φοιτητές εκπαιδεύονται.

 

 

 

Πως και Που;

Η Δωρεά Σώματος στην Ελλάδα γίνεται μόνο σε δύο πανεπιστήμια, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

 

Δωρητής σώματος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε επιθυμεί.

 

Με μια απλή αίτηση από το εργαστήριο ανατομίας και ένα μάρτυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα μπορεί εγγράφως να κάνει γνωστή την επιθυμία του να γίνει δωρητής σώματος.