Ενα αποφασιστικό βήμα έκαναν οι επιστήμονες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης του καρκίνου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες.

 

Ειδικοί ανακάλυψαν, όπως δημοσιεύει το περιοδικό Nature Genetics, ότι τα καρκινικά κύτταρα καταλαμβάνουν μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα υγιή κύτταρα για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο που σκεφτόμασταν έως τώρα για τον καρκίνο.

 

Παρά το γεγονός ότι παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για τους καρκινοπαθείς, η μετάσταση προλαμβάνεται πολύ δύσκολα.

 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές να εντοπίσουν τους βασικούς οδηγούς αυτής της διαδικασίας, οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από φαρμακευτική αγωγή.

 

 Η νέα ανακάλυψη αφορά σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NALCN και μπορεί να παίζει βασικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία. Μέσω πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης NALCN πυροδότησε μετάσταση.

 

Ανακάλυψαν επίσης ότι όταν αφαίρεσαν την πρωτεΐνη από τα ποντίκια που δεν είχαν καρκίνο, αυτό έκανε τα υγιή κύτταρά τους να εγκαταλείψουν τον αρχικό τους ιστό και να ταξιδέψουν γύρω από το σώμα, όπου ένωσαν άλλα όργανα.

 

Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάσταση δεν αποτελεί ανώμαλη διαδικασία που περιορίζεται στον καρκίνο, όπως πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται από υγιή κύτταρα, την οποία εκμεταλλεύονται τα καρκινικά κύτταρα για να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας για τη μελέτη και διευθυντής του Βρετανικού Ινστιτούτου στο Κέιμπριτζ για την Έρευνα του Καρκίνου, καθηγητής Ρίτσαρντ Γκίλμπερτσον, δήλωσε πως «αυτά τα ευρήματα είναι από τα πιο σημαντικά που έχουν βγει από το εργαστήριό μου εδώ και τρεις δεκαετίες.

 

Όχι μόνο εντοπίσαμε έναν από τους οδηγούς της μετάστασης που μας διέφευγε, αλλά ανατρέψαμε επίσης μια κοινή αντίληψη γι' αυτό, δείχνοντας πως ο καρκίνος επηρεάζει τις διαδικασίες σε υγιή κύτταρα για τα δικά του οφέλη.

 

Θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε ακόμα και κατεστραμμένα όργανα». «Αν επικυρωθεί μέσω περαιτέρω έρευνας, αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένα αποτελέσματα στον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του καρκίνου και να μας επιτρέψει να χειριστούμε αυτήν τη διαδικασία για να θεραπεύσουμε κατεστραμμένα όργανα».

 

(Πηγή: Makthes.gr)