Μια νέα δράση πραγματοποιεί ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» η οποία στηρίζεται οικονομικά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού  

 

Πρόκειται για το «Ανοιχτό Μουσείο: Λιμενάρια +» Ένα μουσείο εξωτερικού χώρου, και ταυτόχρονα ένα δίκτυο ξενάγησης των επισκεπτών στο Δ.Δ. Λιμεναρίων.

 

Το πρόγραμμα πήρε το όνομα Λιμενάρια + (plus) γιατί δεν περιορίζεται στην ακριβή έννοια του Μουσείου αλλά είναι επαυξημένο, plus, στο χρόνο, στο χώρο, σε νοήματα, μνήμες, Ιδέες, ανθρώπους...

 

Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα αξιοθέατα της περιοχής. Σκανάροντας το  QR code που έχει τοποθετηθεί με ταμπέλα μπροστά από το κάθε αξιοθέατο να μάθει για την ιστορία του.

 

Πρόκειται για μνημεία και αξιοθέατα τόσο από την προϊστορική εποχή όσο και από τους νεότερους χρόνους.

 

Νερόμυλοι, ασβεστοκάμινα, πύργοι, πυροβολεία, οι γούβες ( το ορυχείο καλαμίνας ), οι Τζίνες (το αρχαιότερο οριζόντιο ορυχείο ώχρας της Ευρώπης ), το Μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου (ισάξιο με αυτό του Λαυρίου), ο βυζαντινός οικισμός το Κάστρο κ.α..

 

Αξιοθέατα είναι και τα αγάλματα, τα έργα Τέχνης ντόπιων λαϊκών καλλιτεχνών, τα εξωκλήσια, τα χαλάτια και άλλα.

 

Την επιτήρηση των κειμένων είχε η διακεκριμένη αρχαιολόγος Δήμητρα Μαλαμίδου η οποία γνωρίζει την περιοχή, καθώς διηύθυνε το ανασκαφικό έργο του προϊστορικού οικισμού Λιμεναρίων.

 

Τα κείμενα είναι μεταφρασμένα στα Αγγλικά (σε πρώτη φάση) από τη Δέσποινα Χρυσάφη.

 

Πολλαπλά τα οφέλη της δράσης:

 

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση ο σύλλογος αφενός θέλει να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι της περιοχής να γνωρίσουν τον τόπο τους και τον αρχαιολογικό πλούτο της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

 

Επίσης η δράση δίνει τη δυνατότητα και στις νεότερες γενιές να μάθουν την τοπική τους ιστορία.

 

Αφετέρου προσφέρει μια εύκολη γρήγορη και δωρεάν ενημέρωση στους επισκέπτες. Έναν περίπατο στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.

 

Τέλος παραδίδεται ένα "εργαλείο" στους επαγγελματίες του τουρισμού στους οποίους ο Σύλλογος κάνει έκκληση  να το αξιοποιήσουν κατάλληλα, μαζί με την Λαογραφική Συλλογή που στεγάζεται στις Αποθήκες Μεταλλείων και δέχεται επισκέπτες καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.  

 

Ο Σύλλογος ζητά από όλους να συμβάλουν στην επέκτασή τού «Ανοιχτού Μουσείου» ώστε σε επόμενη φάση τα 25 σημεία που τώρα αναδεικνύονται σήμερα να υπερδιπλασιαστούν προσθέτοντας και φυσικές ομορφιές, ιστορικούς τόπους αλλά και τα ξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή και αποτελούν εναλλακτικό, περιπατητικό κ  θρησκευτικό τουριστικό προορισμό.

 

Ο Σύλλογος ευχαριστεί τους:

 

Δήμητρα Μαλαμίδου, Χαλκιά Γιώργο, Τοπούζη Ελισάβετ, Χρυσάφη Νίκο, Σαλταρή Γιάννη, Στρατηγέντα Στέλιο, Χρυσάφη Δέσποινα, Τσώμου Αναστασία, Σανίδα Γιώργο, Χονδρογιάννη Βασίλη για την σύνταξη των κειμένων  και την συλλογή πληροφοριών καθώς και το τυπογραφείο " Δαίμων" για την πολύπλευρη στήριξη της προσπάθειας.