Την ταπεινή και φτωχική του καταγωγή από το Κοκκινοχώρι του Παγγαίου, ένα μικρό χωριό κοντά στο Ποδοχώρι, θυμήθηκε ο Βασίλης Καρράς στην τελευταία του συναυλία στο Ακόντισμα.

 

«Χωρίς την ορχήστρα, θα το πούμε όλοι μαζί… είναι το τραγούδι που με καθιέρωσε, που γνωρίστηκα με την Ελλάδα… από το Κοκκινοχώρι τώρα… ξαφνικά…» είπε με χαμόγελο αλλά και με συγκίνηση ο 69χρονος σήμερα Βασίλης Καρράς, απευθυνόμενος στον κόσμο και κάνοντας μια χειρονομία με την οποία έδειξε ότι δεν ξέχασε καθόλου από πού ξεκίνησε. 

 

Και τραγούδησε τη «Νύχτα Ξελογιάστρα» ένα τραγούδι που τον κάνει συχνά να συγκινείται στις συναυλίες του καθώς με αυτό γνώρισε ένα τεράστιο κύμα αγάπης από τον κόσμο.

 

 

Ο κατά κόσμον Βασίλης Κεσογλίδης γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλαςστις 12 Νοεμβρίου 1953.  Μεγάλωσε εκεί με τους γονείς του και με τα αδέρφια του, τον Δαμιανό και την Αναστασία.

 

Όταν έγινε 10 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

 

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, το 1969, κάνει την πρώτη του πρώτη του μουσική εμφάνιση σε νυχτερινό κέντρο και συγκεκριμένα στον "Πρόσφυγα" του Ευόσμου.

 

Τα πρωινά εργαζόταν σε συνεργείο αυτοκινήτων.

 

Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρνει να γίνει πολύ γνωστός στη νύχτα της Θεσσαλονίκης.

 

Ο πρώτος δίσκος και το τραγούδι που έδωσε στη Μαριώ

 

Το 1979 αρχίζει και η δισκογραφική του καριέρα με την εταιρία Vasipap με την οποία συνεργάστηκε σταθερά για περισσότερα από 10 χρόνια.

 

Ο πρώτος δίσκος ήταν ένα single με τίτλο «Παράγκες και Παλάτια». Στη δεύτερη πλευρά είχε το τραγούδι «Βάζεις στον πόνο μου φωτιά» που είχε τραγουδήσει αρχικώς η Μαριώ το 1976.

 

Τους στίχους και τη μουσική και στα δύο τραγούδια υπογράφει ο Βασίλης Καρράς – Κεσογλίδης, όπως αναφέρει το όνομά του η Vasipap στην ετικέτα του πρώτου δίσκου.

 

Μια χρονιά αργότερα, το 1980, τα δύο αυτά τραγούδια με πολλά ακόμη καινούρια, μπαίνουν στο πρώτο μεγάλο άλμπουμ του Βασίλη Καρρά με τίτλο «Αλησμόνητες ώρες».

 

 

Η Vasipap το επανακυκλοφόρησε το 1995 σε CD όταν πλέον η νέα τεχνολογία είχε αρχίσει να μπαίνει στα περισσότερα σπίτια.

 

Η δεκαετία του ΄80 είναι γεμάτη δισκογραφικά αλλά το "μεγάλο μπαμ" γίνεται το 1989 με το άλμπουμ «Αυτή τη νύχτα».

 

Το 4ο τραγούδι του δίσκου με τίτλο «Νύχτα ξελογιάστρα» είναι αυτό που τελικά συστήνει τον Βασίλη Καρρά σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Σε εκείνο το σημείο η καριέρα του αρχίζει να απογειώνεται.

 

Η φωνή του έχει γίνει ήδη πιο βαθιά και με τη χαρακτηριστική βραχνάδα είναι πλέον αναγνωρίσιμος από το ευρύ κοινό, από τον πρώτο στίχο κάθε τραγουδιού.

 

Κι ενώ γίνεται «πρώτο όνομα» στην Αθήνα, το σημείο αναφοράς του για το τραγούδι είναι πάντα η Θεσσαλονίκη.

 

Η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία θεωρείται ο δίσκος «Μ' έχεις Κάνει Αλήτη» (1997) που σημείωσε αρχικές πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα.