Εξαιρετικά ψυχρή για την εποχή είναι η θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας  στην  περιοχή  που περικλείει τον νομό Καβάλας αλλά και όλο το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα, σε περιοχές του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου το χαρακτηριστικό αυτό είναι ακόμα πιο έντονο.

 

Πιο αναλυτικά στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας και στο ανατολικό άκρο του Στρυμωνικού Κόλπου η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι 1-1,5°C περίπου ψυχρότερη από την μέση θερμοκρασίας επιφανείας της θάλασσας αυτή την εποχή της περιόδου 2008-2018 (στοιχεία Ε.Α.Α.).

 

Πιο συγκεκριμένα συγκρίνοντας την διαφορά ανάμεσα στην περσινή(όποτε και είχαμε σχετικά ζεστά νερά) και φετινή χρονιά παρατηρείται διαφορά 2-3°Cκατά μέσο όρο. Ενδεικτικά παραθέτουμε την απόκλιση ανάμεσα στις 2 χρονιές στην ψυχρότερη και θερμότερη περιοχή της θαλάσσιας περιοχής του νομού μας( πηγή poseidon system).

 

Η ψυχρότερη περιοχή είναι το κεντροανατολικό-νοτιοανατολικό τμήμα του κόλπου της Καβάλας, παρατηρούμε φέτος θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας 25,4°C ενώ πέρσι 28,4°C (ΕΙΚΟΝΑ1).

 

Ενώ το θερμότερη περιοχή είναι οι ανατολικές απολήξεις του Στρυμωνικού κόλπου. Παρατηρούμε ότι φέτος η θερμοκρασία είναι στους 26,6 °C ενώ πέρσι ήταν στους 28,9°C. (ΕΙΚΟΝΑ2)