Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με τη φωτιά στην περιοχή Λεύκη πλησίον της Ποταμιάς στη Θάσο, για τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο, καθώς ενώ παραμένει σε ύφεση,  υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

 

Η εικόνα είναι βελτιωμένη και οι πυροσβέστες συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Από αέρος ξεκίνησαν ήδη από το πρώτο φως της ημέρας και τα μέσα πυρόσβεσης.

 

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες, Στρατός, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές έδωσαν μια αδιάκοπη και αποτελεσματική «μάχη» με τις φλόγες, ενώ όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή ενόψει της νύχτας, για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

 

Σε περίπου 1.310 στρέμματα περιορίστηκε η καμένη έκταση στη Θάσο από την φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Λεύκη, λόγω της άμεσης και εξαιρετικής κινητοποίησης της Πυροσβεστικής.

 

Με ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ανάφερε πως «η φωτιά έσβησε αλλά η επιφυλακή συνεχίζεται». Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα κάνουν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου και μετά θα συνεχίσουν το έργο της πυρόσβεσης οι επίγειες δυνάμεις.

 

Νωρίς το απόγευμα στο νησί της Θάσου βρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από το διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη.

 

Σε δήλωσή του ο υπουργός τόνισε ότι «διαπιστώθηκε η σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφενός με μηχανήματα που προχώρησαν στις απαραίτητες επεμβάσεις και στη διάνοιξη του δασικού οδικού δικτύου και αφετέρου με τα εναέρια μέσα που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της επέκτασης της πυρκαγιάς».

 

«Σημειώνεται», συνεχίζει ο υπουργός, «πως στην περιοχή επιχειρούν οχτώ αεροσκάφη και οχτώ ελικόπτερα. Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκτιμώ όμως πως, με την συνεργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού, των εναέριων μέσων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών δασοπυρόσβεσης μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ενεργοποιηθεί στο νησί της Θάσου Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), αποτελούμενο από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεταβαίνει και έτερο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

 

Ο ΥΕΘΑ για τη φωτιά στη Θάσο

 

Επιπλέον, χθες  ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι μέχρι το βράδυ η φωτιά στη Θάσο θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έκανε,  όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook βρεθηκε "στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας υποστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη.

 

Διαπιστώθηκε η σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφενός με μηχανήματα που προχώρησαν στις απαραίτητες επεμβάσεις και στη διάνοιξη του δασικού οδικού δικτύου, και αφετέρου με τα εναέρια μέσα που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της επέκτασης της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

 

Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκτιμώ όμως πως, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, των Εναέριων Μέσων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών δασοπυρόσβεσης μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο", έγραψε σχετικά, επισυνάπτοντας φωτογραφίες από την επιθεώρηση που έκανε στην περιοχή της φωτιάς.