Απαγορευτικές για τους περισσότερους οι τιμές στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι λόγοι που εκτόξευσαν το κόστος για διαμονή, διασκέδαση και φαγητό. Μακροβούτια στην Μάλτα και βόλτες στο Παρίσι αντί για μπάνια σε κάποιο ελληνικό νησί.

 

«Η Ελλάδα πλέον είναι απαγορευτική για τους Έλληνες» υποστηρίζουν ταξιδιώτες, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να παραδέχονται πως οι τιμές φέτος σε διαμονή, εστίαση, μετακίνηση και διασκέδαση είναι «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρσι, συμπληρώνοντας όμως ότι οι λόγοι για αυτές τις αυξήσεις είναι πολλοί και τα... δοχεία συγκοινωνούντα.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναφέρει ταξιδιωτικός πράκτορας στην «ΜτΚ» για το ίδιο δωμάτιο, τις ίδιες υπηρεσίες στο ίδιο ξενοδοχείο με πέρσι σε ξενοδοχείο στην Αστυπάλαια, φέτος ο επισκέπτης καλείται να πληρώσει 300 ευρώ τη διανυκτέρευση, την ώρα που ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2021, το κόστος ανερχόταν μόλις στα 180 ευρώ ανά βραδιά.

 

Την ίδια ώρα, στην Τήνο, «ανερχόμενος» για πολλούς προορισμός φέτος δεν βρίσκει κάποιος δωμάτιο με τιμές κάτω των 100 ευρώ τη μέρα.

 

«Απλησίαστα» ναύλα και διανυκτέρευση

 

Όπως εξηγεί ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη οι κυριότεροι λόγοι είναι δυο: η παγκόσμια ζήτηση που μεγαλώνει και έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την προσφορά- όπως άλλωστε είναι οι κανόνες της αγοράς, και η πληθωριστική κρίση που έχει φέρει αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

 

«Στην Ελλάδα πλέον, πουθενά δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκλινο με 50 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι και πέρσι» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ».

 

Έτσι, οι Έλληνες ταξιδιώτες αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών επιλέγουν ολιγοήμερα πακέτα διακοπών σε Μάλτα, Παρίσι, Ρώμη και Νάπολη αντί της Τήνου, της Μήλου, της Ρόδου και της Χαλκιδικής.

 

Οι «κόκκινες» από άποψη τιμών τουριστικές περιοχές στη χώρα είναι κυρίως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν πως και τα νησιά των Βόρειων Σποράδων: Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος είναι sold out, ενώ παρατηρούνται και εκεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές σε ξενοδοχεία και καταλύματα. «Στη Μάλτα μπορεί να βρει κανείς δίκλινο σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων έναντι ογδόντα ευρώ τη βραδιά. Αυτές οι τιμές πλέον για την Ελλάδα αποτελούν παρελθόν» υποστηρίζει ο ίδιος πράκτορας.

 

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές;

 

Οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια αυξάνει το κόστος λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος διαμονής. Επίσης, η πληθωριστική κρίση έφερε αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και βασικά προϊόντα, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση τιμών για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως είναι το πρωινό ή ημιδιατροφή, της τάξης του 10%-15% σε σχέση με πέρσι.

 

200 στη Ρόδο, 40 στο Παρίσι

 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ζορπίδη, πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτη του ομώνυμου ταξιδιωτικού οργανισμού τέλη Ιουλίου και το γεγονός ότι τα πακέτα που διαθέτει για διακοπές εντός συνόρων είναι ακόμα διαθέσιμα σε αντίθεση με εκείνα του εξωτερικού, αποδεικνύει όπως λέει την παρούσα κατάσταση. «Η Ελλάδα είναι ακριβή και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ζητούν τρελά ποσά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.