γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

Εκλογές νωρίτερα ακόμα και από τον Σεπτέμβριο προέβλεψε σε συνέντευξή του Ράδιο Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουνίου ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Νίκος Καραχάλιος.

 

 

 

 

Ο πρόεδρος του φόρουμ 2020 και Σύμβουλος Στρατηγικής του πρώην Πρωθυπουργού και Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, καθώς και των μετέπειτα Προέδρων Αντώνη Σαμάρα (2010-2015) και Βαγγέλη Μεϊμαράκη (2015), μίλησε με σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στις κινήσεις Μητσοτάκη για την οικονομία αλλά και τα Ελληνοτουρκικά.

 

Τόνισε πως ο πρωθυπουργός μπορεί να πάει σε εκλογές ακόμα και νωρίτερα από το Σεπτέμβριο

 

«Μην σας εκπλήξει αν τη Δευτέρα η χώρα μπει σε εκλογές», είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει ότι οποιαδήποτε ημερομηνία είναι ανοιχτή γι αυτό το ενδεχόμενο.

 

«Τι να αλλάξει» είπε «από τη στιγμή που έχει μπει σε προεκλογική περίοδο μπορεί να τις προκηρύξει οποιασδήποτε ώρα».

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οι λόγοι είναι τρεις:  

 

Πρώτος λόγος η οικονομία: «Ο Μητσοτάκης κατάφερε να μας φέρει πριν το μνημόνιο και πανηγυρίζει»

 

«Η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται δεν θα μπορέσει ο Μητσοτάκης να κάνει προϋπολογισμό. Δεν θα μπορέσει κανένα κόμμα μόνο του να θέσει το Νοέμβριο προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.  

 

Ο Μητσοτάκης κατάφερε το αδύνατο, να ξαναφέρει τη χώρα στην προ – μνημονιακή περίοδο τη στιγμή που πανηγυρίζει για την έξοδο από την εποπτεία. Μα η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεται η επιτροπεία», είπε ο κ. Καραχάλιος

 

Δεύτερος λόγος οι φωτιές

 

«Η χώρα το καλοκαίρι ακόμα και με μια μικρή φωτίτσα θα έχει επανάμνηση της ιστορίας της Εύβοιας. Θα θυμηθούν οι Έλληνες πολίτες ότι στην Εύβοια δεν έγινε απολύτως τίποτα. Τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν δεν καλύπτονται με τους 500 ανθρώπους που πάνε στο Εύβοια festival, αλλά με έργα υποδομής που δεν έχουν έρθει».

 

Τρίτος λόγος η Τουρκία: «Ο Μητσοτάκης κάνει προσωπική πολιτική χωρίς να έχει την κάλυψη των κομμάτων»

 

«Η κρίση με την Τουρκία. Διαφωνώ ότι δεν θα τολμήσουν οι Τούρκοι. Γιατί φτάσαμε ως εδώ με την Τουρκία; Όχι γιατί τρελάθηκε ο Ερντογάν ή επειδή έχει εσωτερικές εκλογές.

 

Φτάσαμε ως εδώ γιατί πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός της χώρας μιλάει για διαφορές και όχι για διαφορά, άρα δείχνει ενδοτικότητα.

 

Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός που είχε αντίστοιχη στάση άνοιξε την όρεξη των Τούρκων και είδαμε τα Ίμια.

 

Φτάσαμε ως εδώ γιατί όταν έχουμε επισκέψεις με ανοιχτά πουκάμισα οι Τούρκοι το ερμηνεύουν και ως επισκέψεις ανοιχτών θυρών και εννοώ την συνάντηση στον Βόσπορο.

 

Και φτάσαμε ως εδώ γιατί βλέπουμε ότι δεν υπάρχει εθνικό μέτωπο και ο κ. Μητσοτάκης κάνει προσωπική πολιτική χωρίς να έχει την κάλυψη των άλλων κομμάτων όπως έχει ο Ερντογάν στην επιθετικότητά του ακόμα και όταν πάει σε εκλογές.

 

Φοβάται ο Μητσοτάκης μήπως έχουμε κάτι χειρότερο το οποίο δεν θα μπορεί να χειριστεί. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι αυτά περί ομπρέλας προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ισχύουν. Την Ουκρανία τη προστάτευσε κανείς»;

 

Η απλή αναλογική και ο σχηματισμός κυβέρνησης

 

Όταν ρωτήθηκε για την απλή αναλογική και για τις προθέσεις του πρωθυπουργού να πάει σε δεύτερες εκλογές στη συνέχεια αφού δεν είναι εφικτό να προκύψει κυβέρνηση χωρίς τη συνεργασία κομμάτων ο κ. Καραχάλιος απάντησε:

 

«Αν μπορεί να πάει σε εκλογές. Για να πάει σε δεύτερες εκλογές θα πρέπει να είναι πρώτος. Θα είναι; Αν είναι..

 

Επίσης θα πρέπει να έχει μια σαφή κοντινή απόσταση από το 37% που του χρειάζεται για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση στο δεύτερο γύρο. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να καλύψει μέσα σε τρεις εβδομάδες 7 μονάδες.

 

Θα πρέπει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν δείξει ότι έχουν συμπτύξει αντιμητσοτακικό μέτωπο και πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως κινείται ο κ. Μητσοτάκης με αλαζονεία κι έχει πάρει κι έναν μοναχικό δρόμο θεωρεί ότι αυτός είναι και μόνο, ότι η ΝΔ είναι και μόνο και οδηγεί όλα τα άλλα κόμματα και της αριστεράς και του κέντρου και τα κόμματα που σχηματίζουμε εμείς στον κεντροδεξιό χώρο σε μια άτυπη συμμαχία εναντίον του».

 

Σε ερώτηση αν μπορεί να προβλέψει αν θα έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα είπε:

 

«Δεν μπορώ να το προβλέψω. Μπορώ να προβλέψω σχεδόν με βεβαιότητα ότι δεν θα έχουμε δεύτερο γύρο άμεσα.

 

Και δεν θα έχουμε δεύτερο γύρο άμεσα όχι γιατί δεν θα υπάρχει καθαρός νικητής, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά θα είναι ελάχιστη από τη ΝΔ αλλά νικήσει η ΝΔ δεν θα είναι το ποσοστό τέτοιο που να της επιτρέπει να πάει σε δεύτερο γύρο.

 

Αυτό θα είναι το πρόβλημα. Δεν θα είναι εκλογικό. Το πρόβλημα θα είναι άλλο. Τα προβλήματα και οι κρίσεις που θα έχουν συσσωρευτεί στη χώρα θα είναι τόσο μεγάλες που δεν θα συμφέρει κανέναν να έχει το πλειοψηφικό βάρος της ευθύνης σχηματισμού μιας κυβέρνησης.

 

Θα ρίξουν το βάρος σε μια συμμαχική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών τύπου Παπαδήμου. Ο κορωνοϊός ξανάρχεται.

 

Η κ. Λινού έλεγε ότι στο τέλος Ιουλίου θα πάμε ξανά στους 30 νεκρούς την ημέρα. Ο Σεπτέμβριος ο οποίος θα είναι Νοέμβριος – Δεκέμβριος σε αριθμό κρουσμάτων. Πως θα κάνει εκλογές;

 

Ο Μητσοτάκης ή θα τις κάνει τώρα...τις επόμενες εβδομάδες ή στο τέλος της τετραετίας και θα συντριβεί».