Με τη λύση της προβλεπτικής συντήρησης που έχει αναπτύξει προβλέπει τις βλάβες των μηχανημάτων, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος για τις βιομηχανίες. 

 

Το όνομά της, Smiling Machines (χαμογελαστές μηχανές), τα λέει όλα σε μόλις δύο λέξεις. Άλλωστε, η καινοτόμα αυτή start up από την Καβάλα με το βασικό της εργαλείο, τη λύση της προβλεπτικής συντήρησης, δεν αφήνει τις μηχανές να χαλάνε, άρα τις κρατά χαρούμενες και χαμογελαστές, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος στις βιομηχανίες, αλλά και τη δυνατότητα να μεγιστοποιούν την παραγωγική τους αποτελεσματικότητα, άρα και την κερδοφορία τους.

 

Μάλιστα, σε μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, αφού δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2021, κατάφερε να έχει πελάτες μεγάλες εταιρείες ενέργειας και αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στο πελατολόγιό της στο εσωτερικό της χώρας περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως η Alumil και η Μαλαματίνα.

 

Πέραν δε της βάσης της που είναι στην Καβάλα, διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

 

Η ομάδα της Smiling Machines αποτελείται από 10 μηχανικούς και data scientists, με το 80% να έχει διδακτορικές σπουδές. Τα εργαλεία δε που αξιοποιεί είναι τα Machine Learning, Deep learning, AI και cyber security, ώστε να παράσχει υπηρεσίες predictive maintenance (προβλεπτικής συντήρησης), Digital Twins (ψηφιακών διδύμων), Cyber Security (κυβερνοασφάλειας) και data analytics.

 

Προβλεπτική συντήρηση και ψηφιακά δίδυμα

 

Τί κάνει όμως η Smiling Machines; Εγκαθιστά έναν ιστό αισθητηρίων στα μηχανήματα μιας παραγωγικής βιομηχανικής εγκατάστασης για ένα διάστημα από τρεις έως έξι μήνες και φτιάχνει ένα μοντέλο του μηχανήματος μέσω Artificial Intelligence, θέλοντας να διαπιστώσει πώς θα συμπεριφερθεί και προβλέποντας τις μελλοντικές βλάβες.

 

Ενημερώνει έτσι τη βιομηχανία, ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις εγκαίρως. Πέραν όμως της προβλεπτικής συντήρησης, προσφέρει και υπηρεσίες ψηφιακών διδύμων. Μέσω της δημιουργίας ψηφιακών διδύμων μπορεί να συμβουλεύσει μια παραγωγική επιχείρηση για την οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί να κάνει στην παραγωγή και στον μηχανολογικό της εξοπλισμό, χωρίς να πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία των μηχανών της και να χάσει χρόνο.

 

Της προσφέρει δηλαδή ψηφιακά εργαλεία που έχουν ανά πάσα στιγμή μια πλήρη εικόνα των μηχανών, της παραγωγικής διαδικασίας και των συστημάτων της.

 

Οι υπηρεσίες της Smiling Machines βρίσκουν εφαρμογή όπου υπάρχουν μηχανήματα παραγωγής και αυτό είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα, το ότι καλύπτει ένα ευρύ πεδίο αντικειμένων, σε αντίθεση με άλλες πολύ εξειδικευμένες λύσεις προβλεπτικής συντήρησης. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει και τις τεχνικές που εφάρμοζε η ίδια για την ασφάλεια των δεδομένων της, αναπτύσσοντας μια υπηρεσία cyber security και για τρίτους.

 

Τα μηχανήματα που χαλούσαν και η all star ομάδα

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Κουτσουδάκης, πτυχιούχος μηχανικός αυτοματισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στη ρομποτική και διδακτορικές σπουδές στην προβλεπτική συντήρηση, δουλεύοντας στην παραγωγή μεγάλων πολυεθνικών, ερχόταν συνεχώς αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα: δεν ήξερε πότε θα χαλάσουν τα μηχανήματα στην παραγωγή και μάλιστα διαπίστωνε πως αυτό συνέβαινε τις πιο ακατάλληλες στιγμές, συνήθως γιορτές και μεταμεσονύχτιες ώρες. Έτσι, αναζήτησε λύσεις προβλεπτικής συντήρησης στην αγορά κι επειδή δεν έβρισκε αυτό που ήθελε, αποφάσισε να το δημιουργήσει.

 

Για να βάλει όμως το σχέδιό του σε εφαρμογή, έπρεπε να φτιάξει μια ομάδα που να καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη. Έτσι, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Κωνσταντίνο Βογλίτση, πτυχιούχο μαθηματικό με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΙ και 12 χρόνια προϋπηρεσίας στη δημιουργία αλγορίθμων ΑΙ για μεγάλες πολυεθνικές, με τον Χαράλαμπο Μουταφίδη, πτυχιούχο μηχανικό Πληροφορικής με τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας σε μεγάλες πολυεθνικές στη δημιουργία cloud infrastructure και με τον Νικόλαο Παπανικολάου, πτυχιούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό με διδακτορικές σπουδές στα ηλεκτρονικά ισχύος, 15 χρόνια προϋπηρεσίας στην έρευνα και τη βιομηχανία και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

 

«Η Smiling Machine ήταν η λύση σε ένα πρόβλημα. Έτσι προέκυψε και αναπτύσσεται με το expertise μιας ομάδας μηχανικών με πολύ μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση του αντικειμένου. Η εταιρεία μας καταφέρνει να κρατά τις μηχανές χαμογελαστές και τις βιομηχανίες ικανοποιημένες». 

 

Τα παραπάνω λέει στη Voria ο Γιώργος Κουτσουδάκης, ο οποίος, μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του είναι και διδάσκων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.

 

Πηγή: voria.gr