Ομιλία του εκπροσώπου της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου: 

 

Από την επόμενη μέρα των εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η νεολαία της Καβάλας όπως και όλης της χώρας θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα που συνεχώς επιδεινώνεται. Όλα τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε να πληρώσουμε τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης που φόρτωσαν στις πλάτες μας οι κυβερνήσεις που υπηρέτησαν με συνέπεια μια πολιτική η οποία βγάζει λάδι την άρχουσα τάξη, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Τα χρόνια πριν από την κρίση μας καλούσαν να υποταχθούμε, να μην διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, να μην επιδιώκουμε καλυτέρευση της θέσης μας για να πετύχουμε κάθε φορά το καινούργιο “εθνικό όραμα”. Πότε την ένταξη στην ΕΕ, πότε την ένταξη στην ευρωζώνη, ακόμα και στα χρόνια πριν από μια δεκαετία που ο ελληνικός καπιταλισμός κάλπαζε με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ο λαός σταθερά ήταν το υποζύγιο. Τελικά σε κάθε περίπτωση ο λαός πληρώνει και οι λίγοι κερδίζουν!

Τώρα με την ψήφιση του 3ου επαίσχυντου μνημονίου από την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ αλλά και ΑΝΕΛ με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ακόμα βαρύτερος. Τα μέτρα φωτιά που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση με όποια σύνθεση προκύψει - αυτό άλλωστε μικρή σημασία έχει, αφού οι πρόθυμοι είναι πολλοί - θα φτάσουν στα όρια της επιβίωσης ακόμα και όσους μέχρι χθες είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει δραματικά, αλλά κατάφερναν σε ένα βαθμό, με άγχος και περικοπές, με καθημερινό αγώνα, να στέκονται όρθιοι.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα τους αφήσουμε να μας τσακίσουν ολοκληρωτικά; ποιος μπορεί να ορθώσει εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα; ποιος θα μπει μπροστά στην οργάνωση των νέων μαζικών αγώνων που είναι απαραίτητοι για να βάλουμε φρένο σε όσα έρχονται και παράλληλα να ανοίξει το δρόμο της ελπιδοφόρας προοπτικής;

Το ερώτημα έχει απάντηση! Είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που δεν είπε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό, δεν υποχώρησε μπροστά στις δυσκολίες, μπροστά στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, δεν λογάριασε κόπους και θυσίες. Το Κόμμα που είναι και δοκιμασμένο και έμπειρο, αλλά κυρίως αποφασισμένο να το πάει μέχρι το τέλος, μέχρι την τελική νίκη του λαού μας. Το Κόμμα που δεν λογάριασε το λεγόμενο πολιτικό κόστος για να πει αυτές τις αλήθειες στον ελληνικό λαό: ότι η ΕΕ δεν αλλάζει προς το καλύτερο, μόνο χειρότερη γίνεται, γιατί είναι Ένωση του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των λαών. Ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αποδέχεται την ΕΕ και θέλει να υπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία των μονοπωλίων, όπως και αν αυτοπροσδιορίζεται – αριστερή, αντιμνημονιακή, πατριωτική ή όπως αλλιώς – θα είναι από χέρι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα βρεθεί απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Ότι τελικά τα περί “σκληρής και περήφανης διαπραγμάτευσης” μέσα σε αυτό το βάρβαρο πλαίσιο θα φέρουν νέα βάρβαρα μνημόνια. Ότι ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς είναι ψευδεπίγραφος, τον χρησιμοποιούν για να παγιδεύσουν λαϊκές συνειδήσεις. Αυτό το Κόμμα όλος ο λαός γνωρίζει πως είναι το ΚΚΕ! Για αυτό πρέπει να δυναμώσει με χιλιάδες νέες ψήφους εργαζομένων, απλών ανθρώπων του μόχθου, νεολαίας. Για να μην χαθεί η πραγματική ελπίδα που βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στους δικούς μας αγώνες, στη δική μας συμμαχία.

Ο λαός όλης της χώρας αλλά και της Καβάλας έχει στα χέρια του σήμερα περισσότερα εργαλεία και περισσότερες αποδείξεις και στοιχεία, έχει πλέον πλούσια πείρα που πρέπει να την αξιοποιήσει για να καταλήξει σε χρήσιμα και σωστά συμπεράσματα. Όλα τα τελευταία χρόνια δοκίμασε τα πάντα και τα έχει δει όλα: κυβερνήσεις μονοκομματικές αλλά και συνεργασίας, κυβερνήσεις δεξιές, κεντροδεξιές, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό – όπως ήταν ο Παπαδήμος – κεντροαριστερές, αριστερές. Και κάθε φορά οι ελπίδες διαψεύδονταν. Από το “τα λεφτά υπάρχουν” του ΠΑΣΟΚ πήγαμε στο 1ο μνημόνιο, από τα Ζάππεια της ΝΔ πήγαμε στο 2ο μνημόνιο και από το Πρόγραμμα φτωχοκομείου της Θεσσαλονίκης πήγαμε στο 3ο και πιο βάρβαρο μνημόνιο. Κάθε φορά οι αντιμνημονιακοί κατέληγαν μνημονιακοί.

Τώρα όλοι αυτοί στήνουν νέες παγίδες στο λαό. Τώρα που συνυπέγραψαν και το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο, εφευρίσκουν νέες ψεύτικες και τεχνητές διαχωριστικές γραμμές: αφού πλέον δεν τους βγαίνει το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, το ρίχνουν στα περί «παλιού και νέου», ενώ καραδοκεί και το ψευτοδίλημμα «ευρώ – δραχμή», με το ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη και των καβαλιωτών βουλευτών του να πρωτοστατούν στη νέα προσπάθεια ο λαός να παγιδευτεί σε νέες αυταπάτες. Στην πρώτη περίπτωση όλοι όσοι συνυπέγραψαν το 3ο μνημόνιο και δεσμεύτηκαν έτσι για την εφαρμογή του σε θεσμούς και τρόικες, λένε κι άλλα περισσότερα ψέματα ότι δήθεν θα απαλύνουν αυτό το βάρβαρο μνημόνιο με κάποιο «παράλληλο πρόγραμμα», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα επαναδιαπραγματευτούν πλευρές του όπως ισχυρίζεται η ΝΔ κοροϊδεύοντας κυρίως τους αγρότες. Στη δεύτερη περίπτωση αυτοί που μέχρι χθες κατείχαν κυβερνητικές θέσεις, καταψήφιζαν προαπαιτούμενα και μνημόνιο αλλά την ίδια ώρα στήριζαν την κυβέρνηση, χαντάκωναν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής, τώρα μας ξανασερβίρουν όσα μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 25 Γενάρη, με ολίγον από δραχμή, λες και οι λαοί των χωρών που έχουν εθνικό νόμισμα, για παράδειγμα οι λαοί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που έχουν καπιταλισμό καραμπινάτο και είναι χειροπόδαρα δεμένοι μέσα στην ΕΕ, είναι λαοί περιούσιοι, περνούν καλά!

Ο λαός έχει πλέον την εμπειρία για να μην ξαναπαγιδευτεί! Με ψήφο στο ΚΚΕ να τους στείλει το μήνυμα ότι τους πήρε χαμπάρι!

Το ΚΚΕ επειδή πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του ίδιου του λαού, που ακόμα δεν την έχει δοκιμάσει, λέει σήμερα πως υπάρχει λύση, αλλά αυτή πρέπει να αναζητηθεί έξω από τα τείχη της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου. Υπάρχει λύση στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής. Με προϋπόθεση την ισχυροποίηση όσο γίνεται περισσότερο του ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πραγματική και μοναδική γνήσια αντιπολίτευση προς όφελος του λαού, για να δυναμώσει η προοπτική μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, με το πέρασμα του πλούτου και της εξουσίας στα χέρια του λαού. Για να υπάρξει μια πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση που θα είναι όργανο της εργατικής λαϊκής εξουσίας, στην οποία θα πρωταγωνιστήσει το ΚΚΕ – και ας μας επιτίθενται ότι δήθεν δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε - . Αυτή η κυβέρνηση του λαού θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές λύσεις των προβλημάτων του λαού, θα διαγράψει μονομερώς και ολοσχερώς το χρέος που δεν είναι του λαού, θα απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά της ΕΕ, θα αναπτύξει την παραγωγή και όλη την οικονομία με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες του λαού, οι οποίες θα καλύπτονται όλες: και η λαϊκή κατανάλωση, και η Υγεία και η Παιδεία, όλες οι κοινωνικές ανάγκες.

 

Οι εργαζόμενοι της Καβάλας, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ θα έχουν -όπως και μέχρι σήμερα είχαν- πραγματικό συμπαραστάτη στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ που έχουν μπροστά τους μάλλον πολύ αρνητικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα συνεχίζεται, με την πώληση τμημάτων του εργοστασίου σε άλλη επιχείρηση. Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που βλέπουν την εργοδοσία να έχει ξεσαλώσει με αφορμή και τα κάπιταλ κοντρόλς, αλλού να τους βγάζουν σε αναγκαστικές άδειες, αλλού να μένουν για μήνες απλήρωτοι και αλλού να απολύονται στο όνομα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σύνδεση του μισθού τους με το κατά πόσο πηγαίνουν καλά οι δημοσιονομικοί στόχοι, με την αξιολόγηση που δήθεν θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα την εντάσσει στις λεγόμενες – με τον πραγματικά ξύλινο λόγο τους – διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το γνωρίζουν οι αγρότες της περιοχής μας που με τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ αλλά και τη φοροεπιδρομή θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμα, αλλά και με τις επιδιώξεις των εταιρειών του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ. Το γνωρίζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το λουκέτο!

Για αυτό λέμε: Σε αυτές τις εκλογές ψήφο στο ΚΚΕ. Τους δοκίμασες… Τώρα με το ΚΚΕ. Υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής!

 

  Παρουσιάζουμε σήμερα το ψ/δ του ΚΚΕ για την ΠΕ Καβάλας, ψ/δ μάχης και ελπίδας, με αγωνιστές που χωρίς ιδιοτέλεια βρίσκονται πάντα μπροστά στους μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες.

Έχουμε την τιμή να τους παρουσιάσουμε σήμερα δημόσια στο λαό της Καβάλας.

 

 

 

 

Ποτόλιας Χρήστος

Γεννήθηκε από αγρότες γονείς στην Γραβούνα Νέστου. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ με εξορίες και φυλακές. Οργανώνεται στην ΚΝΕ το 1973 και το 1981 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Επιτροπής Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ, καθώς επίσης της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά φαρμακοποιούς. Είναι πτυχιούχος Γεωλογίας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης και Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Επί δεκαετίας διατελεί  πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας.

 

Χρυσάφης Νικόλαος

Γεννήθηκε στη Γερμανία, από γονείς  μετανάστες, ζει στη Θάσο,  είναι παντρεμένος  και έχει τρία παιδιά. Είναι Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ. Είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Θάσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι Πρόεδρος της διοίκησης του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Θάσου.  Πρώην πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων ‘’Το Κάστρο’’. 

 

Καραγεώργη Αναστασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Καβάλα.

Είναι μητέρα 2 παιδιών και εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος.

Είναι μέλος του ΚΚΕ από το 2004 και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.

Είναι πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων & ιδιωτικών υπαλλήλων Νομού Καβάλας, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Καβάλας, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας του ΠΑΜΕ εμπορίου – υπηρεσιών, μέλος Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας και μέλος του Συλλόγου Γυναικών Καβάλας. Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στον χώρο των εμποροϋπαλλήλων της πόλης.

 

Συμεωνίδης Θεόδωρος 

 Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1986. Ήρθε σε επαφή με το κίνημα από μικρή ηλικία, από μαθητής, ως πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 6ου Λυκείου Καβάλας και δραστηριοποιήθηκε στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο ΙΡΑΚ. Από το 2004 μέχρι το 2010 φοίτησε στην Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Το 2011 επέστρεψε στην Καβάλα. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρεί κατάστημα πώλησης γεωργικών εφοδίων στον Aκροπόταμο Καβάλας. Είναι μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας  του ΚΚΕ και δραστηριοποιείται στο αγροτικό κίνημα. Είναι μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. 

Καγιάσας Δημήτρης

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1976. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας αυτοαπασχολούμενος. Είναι μέλος του ΔΣ  του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, και μέλος της γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Καβάλας καθώς και εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Έχει αναπτύξει πλούσια δράση στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

 

Πηλίτση Χάρις (Χαϊδούλα)

Γεννήθηκε στον Ξεριά Νέστου από αγροτική οικογένεια, σπούδασε Η/Υ και Λογιστικά στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια. Είχε πλούσια  συνδικαλιστική δράση στην Ένωση Αμαξωμάτων και Μηχανικών Αυτοκινήτων (Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας) ως Γραμματέας  του Δ.Σ.

Συμμετείχε ακόμα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ως Γραμματέας του.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1976 στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας όπου και ανέλαβε διάφορα κομματικά καθήκοντα.   Είναι μέλος της Τομεακής Επιτροπής  Καβάλας του ΚΚΕ.

Σήμερα είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και κατοικεί μόνιμα στη Χρυσούπολη.