H Χριστίνα Ταρασίδου είναι από την Καβάλα. Απόφοιτη του ΤΕΙ Σερρών, τα τελευταία χρόνια ζει στην Ολλανδία και εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό. Σαν να λέμε την ευρωπαϊκή NASA.

 

Η Χριστίνα, μίλησε στον KavalaNews 102.8. Μας περιέγραψε τις εμπειρίες της μέσα από τη δουλειά της, αλλά και την ποιότητα ζωής που προσφέρει η χώρα της τουλίπας και μας έκανε… κομμάτια.

 

«Στον Διαστημικό Οργανισμό εργάζεται περίπου τρεις χιλιάδες κόσμος. Έχουμε τα πάντα εδώ. Εκτός από τα κτίρια που δουλεύουμε, έχουμε πισίνες, γήπεδα τένις, βόλεϊ, γκολφ ώστε να περνάμε καλά τις ώρες που δεν εργαζόμαστε ή τον ελεύθερο μας χρόνο. Δεν μένουμε εδώ αλλά το έχουν κάνει έτσι ώστε να μπορούμε να αθλούμαστε και να περνάμε τον χρόνο στα διαλλείματα μας», λέει η Χριστίνα και αυτό δεν είναι τίποτα...

 

 Από το ΤΕΙ Σερρών στη NASA της Ευρώπης  

 

Η Χριστίνα σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Σερρών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία και γύρισε στην Καβάλα χωρίς να έχει σκοπό να φύγει στα ξένα. Έκανε διάφορες δουλειές. Το 2010 με την οικονομική κρίση άρχισε να ψάχνεται για εξωτερικό.

 

Στην πρώτη της συνέντευξη για την παραπάνω δουλειά, την απέρριψαν. Επέμεινε όμως. Εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, έκανε νέα αίτηση το 2013 στην ίδια δουλειά και τα κατάφερε.

 

«Έφυγα τον Αύγουστο το 2010 με μία βαλίτσα στο χέρι χωρίς να ξέρω τί με περιμένει. Άρχισα να ψάχνω δουλειά. Είδα μεγάλη διαφορά στο πώς δουλεύουμε στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό. Σέβονται το διάλλειμα μου, σέβονται ότι είμαι άρρωστη ή ότι δεν μπορώ να πάω στην ώρα μου γιατί είμαι πάνω στην κίνηση».

 

Σήμερα βρίσκεται στο οικονομικό τμήμα του Οργανισμού που είναι υπεύθυνη για τα πάγια, όπως ο δορυφόρος και τα ανταλλακτικά του, τα κτίρια κλπ.

 

«Θα είμαι τρελή αν πω ότι θέλω να φύγω»

 

«Δεν θα έφευγα. Παρόλη τη δυσκολία στο να μπει κάποιος εδώ και την αρκετή δουλειά, είναι ωραία. Για εμάς λόγος γιορτής είναι όταν ένας δορυφόρος φεύγει για το διάστημα ή όταν πηγαίνει και εγκαθίσταται πάνω σε έναν κομήτη. Αυτό το παρακολουθούμε και το θεωρούμε κάτι φοβερό».

 

Ποιοτική ζωή

 

Η Ολλανδία είναι ακριβή σαν χώρα: «για ένα σπίτι κανονικό το ενοίκιο είναι από 1.000 ευρώ και πάνω. Για ένα δωμάτιο είναι περίπου 700 ευρώ», λέει η Χριστίνα Ταρασίδου.

 

«Ο κατώτατος μισθός στην αγορά είναι περίπου στα 2.000 ευρώ. Αν έχει κάποιος προϋπηρεσία αυξάνεται. Ζούμε μία ποιοτική ζωή με τα χρήματα που βγάζουμε.

 

Επειδή έζησα στην Ελλάδα είδα πόσο δύσκολο είναι να κανονίσουμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Εμείς εδώ λέμε, τί να κάνουμε το Σαββατοκύριακο; Πάμε Ισπανία. Είναι και εύκολο με τις πτήσεις είναι οικονομικά και τα χρήματα που βγάζουμε είναι αρκετά.

 

Στο Δημόσιο είναι πιο υψηλοί οι μισθοί, ενώ στους ευρωπαϊκούς μισθούς, τα χρήματα είναι αφορολόγητα» τονίζει. 

 

Οι λογαριασμοί

 

Για το ρεύμα, όπως είπε, δίνει ένα στάνταρ ποσό τον μήνα που κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σπιτικού. Από εκεί και πέρα, αν ξεπεράσει το όριο, πληρώνει τη διαφορά, ενώ αν δεν το έχει περάσει στο τέλος του έτους έχει επιστροφή

 

Αυτό που σημείωσε επίσης είναι ότι η τιμή της βενζίνης στην Ολλανδία είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.

 

Ο ήλιος και η νοσταλγία

 

Αν κάτι της λείπει από τη χώρα μας, είναι ο ήλιος: «Κάτι χάνουμε κάτι κερδίζουμε. Μετά από τόσα χρόνια στην Ολλανδία, όταν έρχεται το καλοκαίρι μου λείπει ο ελληνικός καιρός. Από την άλλη λέω να είμαι στην Ελλάδα, να βλέπω τον ήλιο και να μην έχω δουλειά;».

 

Κάθε αρχή και δύσκολη

 

Όπως περιγράφει η Χριστίνα αρκετοί είναι αυτοί που εγκαθίστανται στην Ολλανδία, γράφονται σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ και κάπως έτσι ψάχνουν κάτι στο αντικείμενο τους.

 

Αυτό που είπε είναι ότι δεν χρειάζεται να μάθεις ολλανδικά και ότι με τα αγγλικά μπορείς να συνεννοηθείς παντού.

 

Υπάρχουν δουλειές και όχι άγχος

 

«Στην Ελλάδα υπάρχει το άγχος για να κάνεις μεταπτυχιακό μόλις τελειώσεις τις πρώτες σπουδές. Εδώ κάνουν ένα πτυχίο, μετά για ένα χρόνο οι νεαροί φεύγουν διακοπές να γνωρίσουν τον κόσμο και έπειτα επιστρέφουν ξέροντας ότι θα βρουν δουλειά», λέει η Χριστίνα.

 

 Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: