Η στρατηγική αμυντική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη.

 

Με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης (George James Tsunis) συναντήθηκε την Τετάρτη (11/5) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

 Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, αναδείχθηκε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και Η.Π.Α, η οποία εδράζεται σε κοινές αξίες και ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και ο ρόλος της Ελλάδας ως σταθερού, αξιόπιστου και διαχρονικού συμμάχου των ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και υπογραμμίστηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας.

 

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε, επίσης, ο σημαντικός ρόλος της ομογένειας στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ.