Το πρωί της Κυριακής 8 Μαϊου 2022 το Σωματείο Μπαλκγάρια και το Βουλγαρικό Σχολείο ‘’Άγιος Ιωάννης της Ρίλας’’πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση την εκδήλωσή του για την συμπλήρωση των 5 ετών ίδρυσής του.
 

Πιο συγκεκριμένα η λειτουργία του αγιασμού στο βουλγαρικό σχολείο πραγματοποιήθηκε από τον πάτερ Γεράσιμο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ενώ ακολούθησε και εκδήλωση των μαθητών του βουλγαρικού σχολείου από την Καβάλα και την Δράμα με την συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες της Βουλγαρίας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ‘’Βασίλης Βασιλικός’.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών έδωσαν από την Βουλγαρία ο κ. Radostin Vankin Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Βλαδιμίρ Μόσκοβ, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Μπογδαν Μποτσεβ, Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Gotse Delchev η κα. Margarita Encheva, η κα.Tsvetanka Petrichkova - Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού σχολείο Γκότσε Ντέλτσεβ , ο κ. Sergey Trichkov Υποδιευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γκότσε Ντέλτσεβ και η κα. Zaprinka Katranzhieva καθηγήτρια.
 

Ενώ από την Καβάλα τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η βουλεύτρια Καβάλας με το ΣΥΡΙΖΑ κα. Τάνια Ελευθεριάδου και ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης.
 

Η διευθύντρια του Βουλγαρικού Σχολείου ‘’ Άγιος Ιωάννης της Ρίλας’ κα. Stanka Koleva τόνισε στην ομιλία της την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου σχολείου για την βουλγαρική κοινότητα στην Καβάλα αλλά και την σημαντική συμβολή του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ και του Δημάρχου κ. Μπόγδαν Μοτσέβ για την ίδρυση του συγκεκριμένου σχολείου αλλά και φυσικά ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη για την σταθερή στήριξη του Δήμου Καβάλας προς την συγκεκριμένη προσπάθεια .

 

Μεταξύ άλλων τόνισε ‘’ Το βουλγαρικό σχολείο ‘’Άγιος Ιωάννης της Ρίλας’’ που λειτουργεί τις Κυριακές για τους μαθητές του ιδρύθηκε το 2017 από Βούλγαρους που ζουν μόνιμα στην Καβάλα και όχι μόνο αλλά και από Έλληνες με σκοπό τα παιδιά από μεικτούς γάμους να μαθαίνουν δωρεάν την βουλγαρική γλώσσα μία φορά την εβδομάδα. Ένα όραμα και όνειρο της μικρής μας κοινωνίας που ξεκίνησε μόλις με 20 μαθητές και αυτή την στιγμή πλέον ‘’μετρούμε’’ 85 μαθητές, από τους οποίους οι 45 φοιτούν στην Καβάλα, οι 19 στο παράρτημά μας στην Δράμα και οι 21 στο παράρτημα στην Κομοτηνής.’’
 

Ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος ο Δήμαρχος του Δήμου Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Βλαδιμίρ Μόσκοβ δήλωσε ‘’Είναι ελπιδοφόρο και σημαντικό για τους Βούλγαρους να υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο στην Καβάλα. Η συγκεκριμένη προσπάθεια μάλιστα ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Και ο στόχος μας είναι η συνεχής ενίσχυση της βουλγαρικής εκπαίδευσης στην Καβάλα στην βουλγαρική γλώσσα, ενώ είναι πολύ σημαντικό για εμάς και η στενότερη συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας σε πολλά ακόμη επίπεδα και το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη στενότερες σχέσεις που αφορούν και την ανάπτυξη.’’
 

Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης τόνισε ‘’Είναι σημαντικό το πώς η εκπαίδευση μπορεί να φέρει κοντά δύο λαούς και να ενισχύσει την αρμονική συνύπαρξη αλλά και πορεία δύο λαών και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Και φυσικά είναι σπουδαίο οι Βούλγαροι που έχουν επιλέξει την όμορφη Καβάλα για να χτίσουν την ζωή τους και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους να έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την μητρική τους γλώσσα. Και φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία με τους γείτονες και φίλους μας από τον Δήμο της Γκότσε Ντέλτσεφ .’’
 

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου δήλωσε στα Μ.Μ.Ε.’’ είναι πολύ σημαντικό για όλους μας η συνύπαρξη των λαών και φυσικά η νέα γενιά της Βουλγαρίας που μένει στην Καβάλα μας να διδάσκεται την μητρική της γλώσσα. Υπόσχομαι σαν βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου να βρεθώ κοντά στην βουλγαρική κοινότητα και να βοηθήσω με την σειρά μου στα μελλοντικά σχέδια και βήματα που αφορούν τα νέα παιδιά και την νέα γενιά της γειτονικής χώρας.’’
 

Ενώ ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Radostin Vankin ανέφερε ‘’είναι δεδομένη η στενή συνεργασία των δύο χωρών μας και οι στενές σχέσεις Βουλγαρίας και Ελλάδας. Και φυσικά το Προξενείο μας τονίζει την σπουδαιότητα της δημιουργίας του συγκεκριμένου σχολείου και το πόσο σημαντικό είναι η συνύπαρξη των δύο λαών στην Καβάλα.