Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επιβλήθηκε σε έναν ιδιοκτήτη λατομείου στη Θάσο, στην επιχείρηση του οποίου 56χρονος χειριστής μηχανημάτων βρήκε τραγικό θάνατο, αφού ο φορτωτής που χειριζόταν, σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες, δεν είχε φρένα και υπολειτουργούσε.

 

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας σήμερα, μετά από συνεχείς αναβολές λόγω της πανδημίας. Το τραγικό περιστατικό εκτυλίχτηκε το 2016, όταν ο μεσήλικας άνδρας ενώ οδηγούσε έναν φορτωτή του οποίου τα φρένα δεν λειτουργούσαν, γλίστρησε στο κενό, εγκλωβίστηκε ανάμεσα στις σιδεριές εκατοντάδων κιλών και τελικά κατέληξε.

 

Όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος μέσα στην δικαστική αίθουσα, κατά την ακροαματική διαδικασία, είχε προειδοποιήσει τον παθόντα για το πρόβλημα του φορτωτή και όπως είπε του είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μηχάνημα.

 

«Αντίθετα, όμως, ο ίδιος, από μόνος του, επέλεξε να το οδηγήσει εντός του λατομείου, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει να εκτελέσει κάποια συγκεκριμένη δουλειά», πρόσθεσε.

 

Ο εισαγγελέας κατά την αγόρευση του, πρότεινε την καταδίκη του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την κατηγορία που του αποδίδεται, ενώ απέρριψε κάθε αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών, με την έδρα να συμφωνεί.

 

Ένταση στη δίκη

 

Εκτός εαυτού βγήκε, μάλιστα, ένας από τους δυο γιούς του θανόντα ο οποίος στο άκουσμα της απολογίας του κατηγορούμενου, τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και του εκπροσώπου του πραγματογνώμονα που είχε ορίσει αρχικά η οικογένεια άρχισε να φωνάζει, «γιατί δεν λέτε την αλήθεια;».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο μικρός γιος του άτυχου άντρα, ηλικίας 30 ετών, εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εργαζόταν σε γειτονικό λατομείο και αντίκρισε τον πατέρα του σφηνωμένο μέσα σε μια μάζα από σίδερα.

 

Τρεις πραγματογνωμοσύνες, δυο πορίσματα

 

Από κάθε πλευρά, τόσο του δικαστηρίου, όσο και της οικογένειας του θανόντος, αλλά και του κατηγορουμένου, ορίστηκε πραγματογνώμονας για να εξακριβωθούν τα ακριβή αιτία του εργατικού δυστυχήματος.

 

Οι πραγματογνωμοσύνες της οικογένειας αλλά και του δικαστηρίου αναγνώρισαν την κακή κατάσταση του μηχανήματος, αλλά και τη μη ύπαρξη και λειτουργία φρένων. Αντιθέτως, ο ιδιωτικός πραγματογνώμονας του επιχειρηματία έκανε λόγο για κακούς ελιγμούς και λανθασμένο χειρισμό του μηχανήματος από τον εκλιπόντα.

 

Και άλλες φορές στο σκαμνί για αδικήματα ο επιχειρηματίας

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, καθώς στο παρελθόν έχει απασχολήσει κυρίως για οικονομικά θέματα.

 

 

Πηγή: makthes.gr