Κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών σχηματισμών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενδέχεται να φέρει ο νέος «Δικαστικός Καλλικράτης», όπως λένε οι δικηγόροι με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

 

Κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει ταλαιπωρία για τους πολίτες που θα πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα προκειμένου να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους. 

 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου σημείωσε πως: 

 

 «Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προμηνύεται ένας νέος δικαστικός “Καλλικράτης” που ενδεχομένως να φέρει συγχωνεύσεις δικαστικών σχηματισμών, καταργήσεις τμημάτων και θα αλλάξει την εικόνα της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε ενδεχόμενες καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών. Η διοίκηση της Περιφέρειας θα αγκαλιάσει την προσπάθεια των Δικηγορικών Συλλόγων να αντισταθούν στα σχέδια του υπουργού Δικαιοσύνης έτσι όπως αυτά φαίνεται ότι θα είναι».

 

Ως προς το τί σημαίνει «κατάργηση δικαστικών σχηματισμών», ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως σημαίνει δυσχέρεια του πολίτη στην πρόσβαση στον φυσικό δικαστή και συμπλήρωσε πως «η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

 

Αναπόφευκτο έτσι όπως φαίνεται είναι να υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, χωρίς ωστόσο όπως είπε να μπορεί κανείς να δηλώσει με ασφάλεια που θα γίνουν αυτές. 

 

«Ξέρουμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πιστωτές να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025».

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μας είπε ότι θα ξεκινήσουν οι διεργασίες από το 2023. Ήδη βλέπουμε ότι στο νομοσχέδιο που προωθείται για τον οργανισμό των Δικαστηρίων και την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα που οδηγούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι δηλαδή “προάγγελος” της συγχώνευσης» κατέληξε ο κ. Γραμμένος.

 

Τα παραπάνω συζητήθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης». 

 

Η σύσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και συμμετείχαν σ’ αυτήν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος.

 

«Οι κυρίες και κύριοι Πρόεδροι εξέφρασαν κοινή θέση, ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας να παραμείνει αναλλοίωτη η υφιστάμενη κατάσταση και να διατηρηθούν ως έχουν, τα Δικαστήρια της ΑΜΘ. Αποφασίσθηκε η κατάρτιση σχετικού υπομνήματος με τις απόψεις και τα επιχειρήματα των έξι Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας και η δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφέρειας μας, αναφέρει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Παπαθεοδώρου», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Περιφέρεια ΑΜΘ. 

 

Φωτογραφία - πληροφορίες από το xronos.gr