Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιλογή της να μην λαμβάνει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλου και Ευλαμπία Ρέβη.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν λαμβάνει αντίστοιχα μέτρα με αυτά που έλαβε η Ισπανία και η Πορτογαλία για την ανακούφιση των πολιτών από τους εξαιρετικά φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή κρίση και το ντόμινο της ακρίβειας στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του ρεύματος σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της, ιδίως στα θέματα της ακρίβειας. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε την ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη εδώ και μήνες;

 

 

… Η τιμή μέσω από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά; Το κύριο ερώτημα είναι γιατί είναι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα;

 

Η απάντηση είναι: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως για να πέσουν οι τιμές ρεύματος, «δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη. Δεν θα έχουμε λεφτόδεντρα, θα κόψουμε τα κλεφτόδεντρα.

 

Θα βάλουμε πλαφόν στην χονδρική». Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αποσύνδεση του χρηματιστηρίου ρεύματος από τις τιμές.  

 

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το χρηματιστήριο ρεύματος, σημείωσε: «Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα το νομοθετούσε.

 

Ξεκίνησε η εφαρμογή του επί ΝΔ. Έχεις ένα νομικό πλαίσιο σε όλη την ΕΕ, αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα. Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης αυτό το πλαίσιο δημιουργεί προβλήματα. … Δεν γνωρίζω άλλη αγορά εγώ που οι πάροχοι έχουν μηδενικό ρίσκο»