Έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για 19.197 επιχειρήσεις της μη επιστρεπτέας προκαταβολής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 

 

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΠΑΕ, σε 1.324 που απομένουν, έχει διεκπεραιωθεί ο έλεγχος και θα προχωρήσει η πληρωμή τους πολύ σύντομα

 

«Βαίνει επιτυχώς προς ολοκλήρωση η δράση ΑΜΘ», αναφέρει σχετικά ανακοίνωση. 

 

Αναλυτικά:  

 

"Στη Δράση ΑΜΘ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020 έχει προχωρήσει σημαντικά η ολοκλήρωση ελέγχων αιτημάτων καταβολής και οι σχετικές πληρωμές. 

 

Η δράση βαδίζει προς ολοκλήρωση καθώς έχει ελεγχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υποβληθέντων αιτημάτων καταβολής και έχει καταβληθεί η ενίσχυση στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων. 

 

- Το σύνολο των ολοκληρωμένων ελέγχων έως 01/04/2022 αφορά 20.950 δικαιούχους ενώ η πιστοποιημένη Δημόσια Δαπάνη (ΔΔ) είναι 52,68 εκατ. €, νούμερο που έως την ολοκλήρωση της δράσης θα μεταβάλλεται αυξητικά. 

 

- Έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για 19.197 επιχειρήσεις με ΔΔ 49,97 εκατ.€. 

 

- Για επιπλέον 1.324 αιτήματα με ΔΔ 3,38 εκατ. έχει διεκπεραιωθεί ο έλεγχος και θα προχωρήσει η πληρωμή τους πολύ σύντομα. 

 

- Ολοκληρώνονται διαρκώς έλεγχοι αιτημάτων και εκτελούνται πληρωμές κάθε εβδομάδα. 

 

- Υπενθυμίζεται ότι στη δράση έχουν ενταχθεί συνολικά 23.913 δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 62,7 εκατ. €.

 

-  Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόσκληση της δράσης, οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά αίτημα καταβολής έως την 12/05/2022 (ΚΕΦ. 11. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ) προκειμένου να εκκινήσει ο έλεγχος και να προχωρήσει κατόπιν θετικής πιστοποίησης η πληρωμή τους. 

 

- Οι έλεγχοι και ακολούθως οι πληρωμές διενεργούνται με σειρά προτεραιότητας, βάσει ημερομηνίας υποβολής αιτήματος καταβολής από πλευράς δικαιούχων". 

 

Ο πρόεδρος του  Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε:  «Μια δράση τεραστίων διαστάσεων σε επίπεδο αξιολόγησης, πιστοποιήσεων και πληρωμών για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης βαίνει προς ολοκλήρωση. Ο μεγάλος όγκος ελέγχων αιτημάτων καταβολής και ακολούθως η πληρωμή των επιχειρήσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η δράση ΑΜΘ 100 ήταν με διαφορά  η μαζικότερη των δράσεων covid πανελλαδικά, με υπερδιπλάσιες εντάξεις και πληρωμές από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας. Μια μεγάλη πρόκληση για τον ΕΦΕΠΑΕ, καθώς ανέλαβε τη δράση σε ένα  πρώιμο στάδιο, για να τη διαχειριστεί και να τη φέρει εις πέρας. 

 

Με τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σε αγαστή συνεργασία με την αρμόδια διαχειριστική ΕΥΔΕΠ ΠΑΜΘ, την εμπιστοσύνη της Περιφέρεια και των επιμελητηρίων, την ανταπόκριση των δικαιούχων και φυσικά την άοκνη εργασία των στελεχών του φορέα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι και αυτό το σημαντικό έργο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά τις όποιες δυσκολίες, με θετικό πρόσημο».  

 

Η κατανομή αιτημάτων καταβολής χρηματοδότησης ΑΜΘ 100 ανά Περιφερειακή Ενότητα (έως 01.04.22):