«Οι αγέλες σκύλων είναι δύο στην Καβάλα. Για να πιαστούν, πρέπει να πιάσουμε τους αρχηγούς, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μεγάλη ευφυία και έχουν αποκτήσει εξοικείωση με ελάχιστα άτομα. Εκεί πρέπει να δοθεί βάρος», τονίζει ο κτηνίατρος Στάθης Σημεωνίδης, μιλώντας στον KavalaNews 102.8

 

«Έχουμε πρόβλημα με την αγέλη που ανεβοκατεβαίνει στο πανεπιστήμιο και το κέντρο της Καβάλας. Υπάρχει η θηλυκιά που είναι ο αρχηγός της αγέλης και εμφανίζει κοινωνική ευφυία. Έχει γίνει προσπάθεια να τα πιάσουν», λέει ο κ. Σημεωνίδης. 

 

Αυτό που εξηγεί είναι ότι: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τα άτομα της αγέλης έχουν αλληλεπίδραση. Πρέπει αυτό να το καλλιεργήσουμε. Χρειάζεται συγκεκριμένη διαχείριση για να τα πιάσουμε. Μία δεύτερη αγέλη είναι στο Λύκειο του Περιγιαλίου» συμπληρώνει. 

 

«Αυτά είναι έξω από τη φιλοσοφία μίας τετραετούς πολιτικής. Από τη δημαρχία Εριφιλλίδη τα συζητάμε. Πρέπει να το δούμε έξω από τα στενά πολιτικά όρια. Η ελληνική κουλτούρα με τα σκυλιά τώρα αρχίζει να στρώνει. Έχουν γίνει βήματα και έχει οργανωθεί το συνεργείο περισυλλογής. Προσπαθούν μέσα από αντιξοότητες να αποδώσουν και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουν». 

 

Οι γειτονιές δέχονται ένα συγκεκριμένο όριο αδέσποτων. Έχει αποδειχθεί σε περιοχές που μαζέψανε τα σκυλιά, η επόμενη γενιά σκύλων που εμφανίστηκε να είναι περισσότεροι. Αν τα αφήσεις και έχει πχ πέντε και αυτά έχουν εξοικειωθεί θα μείνουν πέντε. Δεν θα γίνουν 15. Δεν θα αφήσουν άλλα να έρθουν για λόγους επιβίωσης. 

 

 

 

 

Στα χωριά το μεγαλύτερο πρόβλημα 

 

Αυτό που λέει ο κ. Σημεωνίδης είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν παρατηρείται στην πόλη αλλά στα χωριά. 

 

«Υπάρχουν "αποθήκες" αδέσποτων. Είναι και η πλημμελής εφαρμογή κάθε νόμου. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι νόμοι δεν θα μπει το λιθαράκι που θέλουμε», λέει χαρακτηριστικά. 

 

Αυτό που τονίζει είναι ότι πρέπει να τσιπαριστούν όλα τα αδέσποτα και να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών

 

«Θα πρέπει να κινητοποιηθούν και οι πολίτες. Έκανα πρόταση, που πέρασε στα ψιλά, για συνεργασία Δήμου και εθελοντών που μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες φάσεις».