Το εμπορικό λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’», τμήμα του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ) είναι στην τελική φάση διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και αρκετό καιρό, μέσω υπο-παραχώρησης.

 

Ωστόσο με βάση πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών για το τέλος Φεβρουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν προεπιλεγεί  για  τον σχετικό διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης και έπρεπε κανονικά να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές έως τις 9 Φεβρουαρίου 2022, που είχε ορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία μετά κι άλλες  παρατάσεις του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

 
 

Οι ενδιαφερόμενοι

 

Όσον αφορά τον λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και τον διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του έχουν προεπιλεγεί αντίστοιχα τα εξής επενδυτικά σχήματα:

 

1) Quintana Infrastructure & Development.

 

2) Ένωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE.

 

3) Κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

4) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

 

Οι εκκρεμότητες

 

Εν τω μεταξύ ερώτημα είναι το γιατί  επιλέγεται μια νέα παράταση . Ειδικά όταν στη διοίκηση του λιμένα, που αφορά μια μεγάλη και «διψασμένη» για επενδύσεις και ανάπτυξη περιοχή, τόπο καταγωγής του περιοχή  του επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Γρ. Δημητριάδη είναι η κα Άννα Θυσιάδου που παρά τα σχόλια σε τοπικό επίπεδο, απολαμβάνει ισχυρής αποδοχής και πολιτικής στήριξης, ειδικά,όπως αναφέρεται, από παράγοντες της περιοχής, όπως ο κ. Μακ. Λαζαρίδης βουλευτής της Ν.Δ..

 

Ωστόσο με βάση πληροφορίες υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης στη βιομηχανική ζώνη της Καβάλας που θα παραχωρηθεί. Ειδικότερα, ένα ερώτημα που τίθεται από παράγοντες της περιοχής είναι εάν η προς παραχώρηση έκταση του εμπορικού Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’» , που ως δημόσια περιουσία, κανονικά,  ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (που έχει πλέον περιέλθει στην ΕΤΑΔ), έχει αποτυπωθεί στα αρχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

 

Το ερώτημα είναι κρίσιμο καθώς είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την εκχώρηση στην συνέχεια της έκτασης  στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας ΑΕ.  Και βέβαια στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας πώλησης.

Πηγή: Reporter.gr