Μειώνεται η επιδότηση στα νοικοκυριά, σταθερά στα 65 ευρώ για τα επιχειρηματικά τιμολόγια. Στο φυσικό αέριο διατηρείται η επιδότηση στα νοικοκυριά, μειώνεται στις επιχειρήσεις.

 

«Κλείδωσαν» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις που θα δοθούν για το Φεβρουάριο στους καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματικούς – βιομηχανικούς. 

 

Δεδομένου ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Ιανουάριο έκλεισε λίγο χαμηλότερα από εκείνη του Δεκεμβρίου (Στα 227,30 ευρώ/MWh έναντι 235,38 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο), οι επιδοτήσεις που θα δοθούν θα είναι κατά 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα χαμηλότερες, διατηρώντας τις κλίμακες του προηγούμενου μήνα.

 

Στο φυσικό αέριο διατηρούνται τα 20 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς, ενώ για τις εμπορικές – βιομηχανικές καταναλώσεις γίνονται 20 ευρώ αντί για 30 ανά θερμική MWh τον Ιανουάριο.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν έχουν ως εξής:

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

 

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (~4,2εκ παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

 

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

 

- για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα 150 €/MWh

 

- για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδότηση 110 €/MWh

 

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 €/ MWh.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά) Τιμολόγια

 

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

 

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα παραμείνει σε 65€/MWh.

 

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

 

Η επιδότηση από την Κυβέρνηση θα παραμείνει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

 

Η επιδότηση για το Φεβρουάριο θα καθοριστεί στα 20 €/MWh από 30 €/MWh που είχε καθοριστεί για το μήνα Ιανουάριο.

 

Πηγή: news247.gr