γράφει ο 

Δημήτρης Σπιτσέρης* 

 

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, τρεις γυναίκες διεκδίκησαν το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από δύο δεκαετίες (22 χρόνια), άλλη μια γυναίκα, η Roberta Metsola, στις 18/1 έγινε η 3η γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει τον δρόμο που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

 

Στον απόηχο του #metoo και στα ερωτήματα με την ισότητα των φύλων, η Ένωση όχι μόνο δίνει τον τόνο της πολιτικής υπέρ της ισότητας των φύλων, αλλά το δείχνει και εμπράκτως με την στελέχωση των ηγετικών θέσεων από γυναίκες. Ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει και τους νέους της περιοχής μας και εκφράστηκε στα αιτήματα και στους προβληματισμούς τους στο Διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κομοτηνή.

 

Αδιαμφισβήτητα είναι μεγάλη η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Sassoli με κυριότερο σημείο την επαναφορά της ανθρωπιάς στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Στην πρώτη της ομιλία η νέα πρόεδρος ήταν ξεκάθαρη. Στόχος της η εμπέδωση της αλληλεγγύης, ισότητας και η διατήρηση της Ειρήνης. Αναφορά έγινε δε και στο Κυπριακό: «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη».

 

Οι απαιτήσεις μεγάλες, φανερή εξαρχής η διάθεση από μεριάς της, το έργο όμως διόλου εύκολα δεν είναι. Η ίδια η Metsola γνωρίζει πως θα κληθεί να αντιμετωπίση το κλίμα του συντηρητισμού και του εθνικισμού, το οποίο σκεπάζει την τελευταία δεκαετία την Ευρώπη. Στο χέρι της να τα καταφέρει.

 

Με χρώμα ελληνικό

 

Ανάμεσα στους 14 Αντιπροέδρους, οι οποίοι εξελέγησαν μετά την εκλογή του Προέδρου βρίσκονται και οι δικοί μας: η Εύα Καϊλή, η οποία εκλέχθηκε για πρώτη φορά και ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κατάφερε να επανεκλεγεί. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε πιο ενεργά όλοι μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

Ποιοι είμαστε: Το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με Συντονιστή Φορέα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τη συνέχεια του Europe Direct Ξάνθης το οποίο φιλοξένησε το Δ.Π.Θ. την περίοδο 2013 έως το 2021.

 

Μπορείτε να μας βρείτε σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας μας: Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

 

*Ο Δημήτρης Σπιτσέρης είναι Στέλεχος του Europe Direct ΑΜΘ 

Υπεύθυνος γραφείου Καβάλας