Μία σειρά αιτημάτων με τα οποία ζητά την ουσιαστική στήριξη των σχολικών κυλικείων της χώρας, καταθέτει προς την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων, διεκδικώντας έμπρακτη υποστήριξη απέναντι στην οικονομική “κατάρρευση” που τα μέλη της έχουν γνωρίσει κατά τη διετία της πανδημίας.

 

Στην συγκεκριμένη αντίδραση συμμετέχει και το Σωματείο Κυλικειαρχών Δημοσίων Σχολείων Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης.

 

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία σχολικών κυλικείων αφού περιγράφει το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τους τα τελευταία χρόνια λόγω του κορωνοϊού, αλλά και της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε, ζητά την ικανοποίηση μέτρων, που θα χαρίσουν μικρή “ανάσα” στους κυλικειάρχες.

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας: 

 

«Η κρίση “γονάτισε” τα έσοδα»

 

«Με μία σύντομη αναδρομή στα χρόνια κατά τα οποία μπήκες σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις το σχολικό κυλικείο, ξεκινά την παρέμβασή της η Ομοσπονδία. “Το “σχολικό κυλικείο”, ως θεσμός, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την σχολική κοινότητα στην Ελλάδα , για πάνω από 5 δεκαετίες. Εκτός από πηγή εισοδήματος για τις σχολικές μονάδες, μιας και το ενοίκιο λειτουργεί ως έσοδο για το εκάστοτε σχολείο, είναι μια από τις πρώτες μνήμες της σχολικής μας ζωής. (...) Τα χρόνια πέρασαν και τα δεδομένα για το σχολικό κυλικείο άλλαξαν ριζικά.

 

Δημιουργήθηκαν νόμοι και προδιαγραφές, βάση των οποίων λειτουργούν πλέον τα σχολικά κυλικεία. Πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, προσφορές, εγγυήσεις και ρήτρες, καθορίζουν πλέον τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. (...) Πλέον ο κυλικειάρχης εργάζεται, βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων, με πιστοποίηση από τον Ε.Φ.Ε.Τ.. Πουλά καθορισμένα προϊόντα με HACCP % ISO, σε προκαθορισμένες τιμές βάση διατίμησης και ελέγχεται πολλές φορές τον χρόνο από τους αρμόδιους φορείς για την λειτουργία του. Όλα ορθά και λογικά ως εδώ, αλλά…

 

Από το 2010 και πλέον, η ελληνική κοινωνία, βιώνει την οικονομική κρίση έντονα και σφίγγει το ζωνάρι όσο μπορεί. Φυσικό επακόλουθο είναι, να χτυπηθεί και ο κλάδος των σχολικών κυλικείων, μιας και το χαρτζιλίκι των παιδιών μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο κλάδος έχει πιεστεί όσο δεν πάει, αφού επιβαρυνόμαστε ετησίως με όλες τις πάγιες φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές παραμέτρους που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες ( τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, ΕΦΚΑ 2.640 ευρώ, ΓΕΜΗ, Επαγγελματικό επιμελητήριο, προκαταβολή φόρου, κ.λπ.). Να σημειώσουμε πως, μια μέση σχολική χρονιά, μας προσδίδει 155 εργάσιμες ημέρες με +/- 10 ημέρες ακόμη (καταλήψεις, εκδρομές, καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.)

 

Κορωνίδα των πιέσεων που έχουμε βιώσει ως κλάδος, είναι η παγκόσμια πανδημία COVID 19, η οποία στην χώρα μας έκλεισε τα σχολεία στις 11 Μαρτίου 2020 και για ενάμισι σχολικό έτος (18 μήνες ακριβώς), υπολειτούργησαν συνολικά από 45 έως 65 ημέρες (ανάλογα την βαθμίδα , τα κρούσματα και τις καταλήψεις). Οφείλουμε να αναφέρουμε πως, για όλο αυτό το διάστημα, μοναδική ελάφρυνση για τον κλάδο ήταν η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους 5 πρώτους μήνες

 

το ημιδάνειο μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής από το οποίο εξαιρέθηκε σημαντικό ποσοστό του κλάδου έκπτωση 25% στην ασφάλιση, εάν πλήρωνες εμπρόθεσμα (ελάχιστοι μπόρεσαν να πληρώσουν) και τέλος, έκπτωση στο ενοίκιο ΈΩΣ 40% , αν, εάν και όσο ο εκάστοτε δήμος ήθελε.

 

Ο απολογισμός μέχρι τώρα, δείχνει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου, έχει επιβαρυνθεί με χρέη και τόκους πάγιων επαγγελματικών υποχρεώσεων, 2 ετών. Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων, εγκατέλειψε το επάγγελμα και οδηγήθηκε στην ανεργία. Πολλά σχολεία είναι πλέον χωρίς κυλικείο και πολλοί συνάδελφοι (νυν και πρώην) έχουν εγγραφεί στις λίστες βοήθειας της πρόνοιας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κυλικειαρχών με κομμένο ρεύμα για μήνες και καταστάσεις ανέχειας , όλο αυτό το διάστημα».

 

«Αύξηση κόστους πρώτων υλών»

 

Γλαφυρά περιγράφει η Ομοσπονδία και την επίδραση της τελευταίας κρίσης στον θεσμό των σχολικών κυλικείων. “Φτάνοντας στον Σεπτέμβριο του 2021, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με πολλά κλειστά τμήματα και κατ’ επέκταση μειωμένο αριθμό μαθητών, λόγω κρουσμάτων… το μπαράζ καταλήψεων ξεκινά από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας… τα σχολεία λειτουργούν για μήνες με δίωρο και τρίωρο πρόγραμμα, έλλειψη προσλήψεων εκπαιδευτικών…

 

Παίρνουν αύξηση κόστους όλες οι πρώτες ύλες που μας αφορούν και κατ’ επέκταση τα προϊόντα με τα οποία δουλεύουμε, ύψους 30% , ενώ παράλληλα, ψηφίζεται δυσανάλογα της αύξησης κόστους , νέος τιμοκατάλογος διατίμησης με αύξηση στις τιμές πώλησης, κατά 10% μόνο . Η τυχόν έκπτωση μισθώματος του προηγούμενου έτους, δεν ισχύει πλέον και το πάγιο κόστος λειτουργίας του κυλικείου, γίνεται δυσβάσταχτο για τον κάθε ένα από εμάς!

 

Όπως πλέον είναι εμφανές, άλλος ένας κλάδος πολύ μικρών επιχειρήσεων, οδηγείτε με γρήγορους ρυθμούς, προς τον αφανισμό του, οδηγώντας χιλιάδες μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία. Ένας κλάδος που κατά πλειοψηφία απαρτίζεται από μητέρες, πολλές εκ των οποίων συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες από την εργασία τους, θα εκλείψει σύντομα , εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης».

 

«Μέτρα και στήριξη»

 

«Με βάση τα παραπάνω, ζητούν τα ακόλουθα: “Ως έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του μέσου συναδέλφου, ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κλάδος να αντέξει μέχρι το πέρας της επίδρασης της πανδημίας. Τα αιτήματα: 1. Έκπτωση 40% για ολόκληρο τον κλάδο χωρίς εξαιρέσεις για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία με αναδρομική ισχύ, από τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον 2 έτη ώστε να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν τα οικονομικά χρέη που προέκυψαν από την πανδημία.

 

2. Σχολικό Δεκατιανό: Δωρεάν για τους μαθητές, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά κι εξ ολοκλήρου από το κυλικείο, με προϊόντα, ελεγμένα και πιστοποιημένα από τους ελεγκτικούς φορείς (μέτρο το οποίο βοηθά και τους πληγέντες κλάδους των προμηθευτών μας , καθώς και τις οικογένειες των μαθητών, απαλλάσσοντας τους από το ετήσιο κόστος της πρωινής τους διατροφής).

 

3. Πλήρη απαλλαγή υποχρέωσης επιστροφής της «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ», καθώς ως κλάδος, εργαζόμαστε υπό πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, το οποίο συρρικνώθηκε δραματικά σε σχεδόν 60 ημέρες εργασίας, τους προαναφερθέντες 18 μήνες.

 

4. Ευνοϊκή έκπτωση για την αποπληρωμή χρεών προς τον ασφαλιστικό μας φορέα, με διακανονισμό. Απαλοιφή τόκων υπερημερίας.

 

5. Απαιτητή ισχύς του νόμου περί «μη εισερχομένων εξωσχολικών και εμπόρων στο σχολείο» οι οποίοι εισέρχονται στα σχολεία ως ντελίβερυ, φέρνοντας στους μαθητές προϊόντα. Εκτός του ότι προμηθεύουν τους ανήλικους μαθητές με αγνώστου είδους και ποιότητας προϊόντα, κάνουν τεράστιο κακό στην δουλειά μας και καταπατούν ταυτόχρονα τον νόμο περί «αθέμιτου ανταγωνισμού» σε βάρος των μισθωτών, ειδικά σε έναν χώρο που μισθώνει με πλειοδοτικό διαγωνισμό, ένα κυλικείο, το οποίο εξυπηρετεί και ταυτόχρονα πληρώνει για συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών , με συγκεκριμένα προϊόντα και προκαθορισμένο τιμοκατάλογο.

 

6. Για κάθε πλήρη συμπλήρωση απουσιών, ισοδύναμη με τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών του εκάστοτε σχολείου, να αφαιρείται μία επιπλέον ημέρα από το κόστος του μισθώματος.

 

7. Για κάθε πλήρη συμπλήρωση κενών ωρών διδασκαλίας , ισοδύναμη με το σύνολο μίας σχολικής ημέρας πλήρως φοιτούντων μαθητών, να αφαιρείτε μία επιπλέον ημέρα από το κόστος του μισθώματος.

 

8. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, 650 ευρώ, αποκλειστικά για τον κλάδο των σχολικών κυλικείων, σε συνάρτηση με το ότι το επάγγελμά μας έχει λιγότερες εργάσιμες ημέρες, ακόμη και από τα εποχικά επαγγέλματα (155 +/- ημέρες ετησίως).

 

9. Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, να εγκύψουν στα προβλήματα του κλάδου και να δώσουν ανάσα ζωής σε ένα επάγγελμα – θεσμό της σχολικής κοινότητας της χώρας, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε τους μαθητές των σχολείων με ζήλο, αγάπη και υπευθυνότητα όπως τόσα χρόνια κάνουμε».