Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η διαδικασία για την επιβολή προστίμων σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αρχίζει να εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς η κυβέρνηση εδώ και καιρό δήλωνε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στο μέτρο.

 

Η διαδικασία προβλέπει ότι από σήμερα 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων όσων έχουν εμβολιαστεί και όσων δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο για τον κορονοϊό μέσω των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της ΗΔΙΚΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τη χρήση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜτων ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών.

 

Στόχος να δημιουργηθεί ένας κατάλογος ονομάτων πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε στο τέλος του μήνα να γίνει η επιβολή των προστίμων.

 

Να σημειωθεί ότι για τον Ιανουάριο όσοι είναι άνω των 60 και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καταβάλουν 50 ευρώ πρόστιμο καθώς το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ξεκινά να εφαρμόζεται στα μέσα του μήνα, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες θα είναι 100 ευρώ.

 

Οι εξαιρέσεις

Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις για ορισμένους που είναι άνω των 60 ετών και δεν εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ειδικότερα από τα πρόστιμα και τον εμβολιασμό εξαιρούνται:

 

Οι κάτοικοι του εξωτερικού
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και το έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr
Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
Όσοι έχουν λάβει απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας.

 

Αναλυτικά οι λόγοι υγείας που δίνουν την εξαίρεση είναι

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
Διαγνωσµένη αλλεργία
Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
Ιστορικό θροµβοπενίας
Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας