Επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται τις επόμενες ώρες στη χώρα.

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του διεθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά, η ΕΜΥ προσανατολίζεται στην έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με την επερχόμενη κακοκαιρία να φέρει την ονομασία «Διομήδης».

 

Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού την Τρίτη

 

Κατά τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, oι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναμένεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 10/01 να ενταθούν. Περισσότερο θα επηρεαστούν η Βόρεια Ελλάδα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά προοδευτικά θα επεκταθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

 

Επισημαίνεται ότι:

 

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, ιδιαίτερα σε νησιωτικά τμήματα.

 

Πιθανότητα εκδήλωσης υδροσιφώνων εντοπίζεται σε τμήματα του Αιγαίου.

 

Την Τρίτη 11/01 ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με αρκετά έντονα κατά τόπους φαινόμενα, πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις ανέμους κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με βήμα τριών ωρών, στους οποίους αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων (μπλε/πράσινες αποχρώσεις) και των χιονοπτώσεων (μωβ αποχρώσεις) κατά το διήμερο Δευτέρα 10/01 -Τρίτη 11/01.