Με δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος τοποθετείται για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει φέτος.

 

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής: 

 

Με αφορμή ανυπόστατες και άκαιρες συζητήσεις περί της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και τις προσπάθειες που κάποιοι διοχετεύουν περί ευθυνών, έχω να δηλώσω τα παρακάτω:

 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 (1-9-2019) ανέλαβα καθήκοντα Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και από τα πρώτα ενδιαφέροντα μου ήταν να έχω ιδία άποψη ώστε να βρεθεί λύση για την λειτουργία του Χ.Κ. Φαλακρού άμεσα.

 

Έτσι, στις 14 Νοεμβρίου 2019 πήγα στην Αθήνα και αναζήτησα να βρω τον σχετικό φάκελο που είχε υποβληθεί, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ο οποίος ήταν κυριολεκτικά «θαμμένος» επί 5ετία στο Υπουργείο Αθλητισμού, χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί για την τύχη του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα!

 

Στις 24 Δεκεμβρίου 2019 γνωστοποιήθηκε στην Π.Ε. Δράμας η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και μετά την κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων χορηγήθηκε το μόνιμο πλέον (και όχι προσωρινό που είχε παραχωρηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή) ειδικό σήμα για την λειτουργία του Κέντρου 

 

Το ειδικό σήμα ήρθε στην Π.Ε Δράμας στις 20/2/2020.

 

Μετά από αυτή την ημερομηνία δημιουργήθηκε μία έντονη διαμάχη μεταξύ επιχειρηματία και φερόμενων ως ιδιοκτητών έκτασης και διαθέσιμου «επαγγελματικού» χώρου στο Χ.Κ. Φαλακρού. Ακολούθησαν εκατέρωθεν καταγγελίες και των δύο πλευρών, στις οποίες αναφερόταν η ύπαρξη αντικανονικής δραστηριότητας του Αθλητικού Σωματείου Ε.Ο.Σ. Δράμας, με βαρείς μάλιστα χαρακτηρισμούς μεταξύ άλλων πως «ο ΕΟΣ αντιστρατεύεται και εμποδίζει την ανάπτυξη του Χ.Κ. Φαλακρού».

 

Για τα παραπάνω συντάσσω και αποστέλλω έγγραφο προς τον Υπουργό Αθλητισμού όπου του γνωστοποιώ την πραγματική κατάσταση ζητώντας την παρέμβασή του.

 

Στις 23/6/2020 και συγκεκριμένα το Τμήμα Αθλητικών Φορέων της Γ.Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου απευθύνεται με επιστολή του στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη και ζητά αποδεικτικά στοιχεία για τα όσα έχουν αναφερθεί στην αρχική επιστολή προς τον κ. Υπουργό.

 

Στις 24/6/2020 το Τμήμα Αθλητικής Περιουσίας και Αθλητικής Υποδομής της Γ.Γ. Αθλητισμού του Υπουργείου, αποστέλλει έγγραφο μέσω του οποίου ζητείται η κατάθεση απόψεων σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής του Ε.Ο.Σ. Δράμας προς το Υπουργείο, ενώ παράλληλα ενημερώνει ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

 

Στις 24/8/2020 και μετά από επίμονες οχλήσεις μας προς κάθε κατεύθυνση, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συστήνει «Ομάδα Έργου» προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν παρανομίες ή ό,τι άλλο διαπιστωθεί μετά από την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο χώρο του Χ.Κ. Φαλακρού.

 

Στις 25/9/2020 η Γ.Γ.Α. ενημερώνεται μέσω εγγράφου για την σύσταση της Ομάδας Έργου και την εξέλιξη της διαδικασίας του ελέγχου.

 

Στις 30/10/2021 τα μέλη της Ομάδας Έργου, συντάσσουν και αποστέλλουν σε εμάς, υπηρεσιακό σημείωμα συνοδευόμενο από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας με περισσότερα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα ήδη στην Υπηρεσία μας.

 

Στις 20/11/2020 η Τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας αποστέλλει στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας έγγραφο, με τα τελικά συμπεράσματα που είχε αποτυπώσει η Ομάδα Έργου που είχε επιφορτιστεί με το έργο της διερεύνησης της υπόθεσης.

 

Στις 15/1/2021 αποστέλλεται ολόκληρος ο φάκελος «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ» στο Υπουργείο Αθλητισμού και συγκεκριμένα, αποδέκτης αυτής της αλληλογραφίας ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Στις 22/9/2021 μετέβηκα στην Αθήνα συνοδευόμενος από Υπηρεσιακό παράγοντα και επισκεφθήκαμε το γραφείο του Υπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, τον οποίο ενημερώσαμε για την πορεία της υπόθεσης.

 

Στις 24/9/2021 υποβλήθηκε από τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, έγγραφο για επανεξέταση από τον Υπηρεσιακό του προϊστάμενο του θέματος «Χ.Κ. Φαλακρού».

 

Στις 29/10/2021 υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ., εισήγηση με θέμα την χρηματοδότηση για το Χ.Κ. Φαλακρού, για την οποία εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 224/2021 απόφαση, εγκρίνοντας 15.000 ευρώ ψηφισμένο από όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους της συμπολίτευσης, με αντικείμενο τη ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ.

 

Στις 8/11/2021 υποβλήθηκε νέο έγγραφο προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με το σύνολο των τελικών και σημαντικών «ευρημάτων» σχετικών με παραβάσεις και παρανομίες, αλλά και σχετικών με την ασφάλεια για τους πολίτες, έχοντας ως αποτέλεσμα να επανεξεταστεί το θέμα και να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις περί λειτουργίας ή μη, δεδομένου ότι είχαν ψηφίσει ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ το συγκεκριμένο θέμα για το συγκεκριμένο ποσό (άρα θέλω να πιστεύω πως κατάλαβαν ΟΛΟΙ οι ψηφίσαντες πως υπήρχε πρόβλημα παράνομων εγκαταστάσεων στο Χ.Κ. Φαλακρού).

 

Δυστυχώς αυτή είναι η σειρά των γεγονότων για το θέμα αυτό.

 

Το Χ.Κ. Φαλακρού κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει καθ’ ότι κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν βάζει την υπογραφή του, προκειμένου να έρθει σε μένα ως πολιτικό προϊστάμενο η εισήγηση και στη συνέχεια να πάρω την τελική απόφαση, καθώς επίσης και σε συνδυασμό με την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

 

Η κοινωνία της Δράμας ξέρει, βλέπει και έχει ιδίαν αντίληψη και άποψη για την προσφορά και τη δραστηριότητα όλων μας.