γράφει ο 

Κώστας Ιωαννίδης 

 

Ως απολυμένος πλέον Διευθυντής των Εγκαταστάσεων Πετρελαίου της Καβάλας…

 

Επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς την Ε.Δ.Ε.Υ. και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να αναλάβουν πρωτοβουλία και να φέρουν τις δύο πλευρές, Διοίκηση και Σωματείο, σε ένα διάλογο με στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα και στον αλληλοσεβασμό.

 

Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα να κάνω το σωστό, αυτό που μου επέβαλε η εμπειρία μου, η συνείδηση μου, η αξιοπρέπεια μου και «ο όρκος του Μηχανικού».

 

Ήμουν ο Διευθυντής των Εγκαταστάσεων και έπρεπε να φροντίζω για τις απαραίτητες ισορροπίες. Δεν συμφώνησα να κλείσουν τα πηγάδια παραγωγής και να σταματήσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων, στις αρχές Αυγούστου, γιατί δεν έπρεπε να δημιουργηθεί περαιτέρω όξυνση στους χώρους εργασίας.

 

Έπρεπε να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική και να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που δημιουργήθηκε με την μη ορθολογική εφαρμογή του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η Εταιρία.

 

Ταυτόχρονα, και παρά τις πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, δεν έπρεπε να διαταραχθεί η προγραμματισμένη πορεία προς το shut-down του Οκτωβρίου και η ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών γενικής συντήρησης για να εξασφαλισθεί η συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

 

Όλα αυτά είχαν κοινοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Διοίκησης, στην ΕΔΕΥ και στο Υπουργείο.

 

Το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ικανοποιητικό αφού εκτελέσθηκαν επιτυχώς όλες οι προγραμματισμένες εργασίες, χωρίς το παραμικρό συμβάν.
Επιβεβαιώθηκε ότι το shut-down έπρεπε να γίνει όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί και ότι, μια νέα τυχόν αναβολή του, θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες συνέπειες για την ακεραιότητα και την διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Υπενθυμίζω ότι, με την υπάρχουσα δομή των εγκαταστάσεων, η παραγωγή υδρογονανθράκων από το δορυφορικό κοίτασμα του Έψιλον προϋποθέτει την συμπαραγωγή μιας σταθερής ποσότητας όξινου αερίου (υδροθείου) από τον Πρίνο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του shut-down, για την πλήρη αποκατάσταση και ετοιμότητα των εγκαταστάσεων, θα πρέπει να εκτελεσθούν και τα κρίσιμα τεχνικά έργα που αναφέρονται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έτους 2021.

 

Αυτή ήταν η αιτιολόγηση μου για την μη διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στις αρχές Αυγούστου και είχα δηλώσει ξεκάθαρα ότι εφόσον η Διοίκηση εμμένει στην απόφαση της για άμεση αναστολή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, παρά τις δικές μου αντιρρήσεις και σοβαρές επιφυλάξεις, θα έπρεπε πρώτα να δοθεί, από το αρμόδιο Τμήμα Γεωτρήσεων, η διαβεβαίωση ότι τα πηγάδια παραγωγής θα παρέμεναν ασφαλή σε μια περίοδο παρατεταμένης διακοπής.

 

Θα έπρεπε δηλαδή να φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ρίσκο για διαρροή τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα ή/και διαρροή αργού πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον.

 

Στη συνέχεια, με «ήρεμο κλίμα» και «καθαρό μυαλό» από όλους τους εμπλεκομένους, θα μπορούσε να προχωρήσει η πολύπλοκη διαδικασία διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα έπρεπε να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ορίζει η Σύμβαση Ν.2779/1999. Σήμερα, από το γραφείο του σπιτιού μου, ως απολυμένος πλέον Διευθυντής Εγκαταστάσεων, δεν μπορώ παρά να έχω ανάμεικτα συναισθήματα.

 

Από τη μία νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος και ανακουφισμένος αφού, με τα Στελέχη μου, τους Εργαζόμενους και τους Συνεργάτες Εργολάβους, καταφέραμε, μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, να εξασφαλίσουμε την καλή κατάσταση του εξοπλισμού των θαλασσίων και χερσαίων εγκαταστάσεων για άμεση ομαλή και ασφαλή λειτουργία, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο shut-down σε 3 χρόνια.

 

Από την άλλη νιώθω δυσαρεστημένος και πολύ απογοητευμένος που η κρίση στη σχέση Διοίκησης και Σωματείου συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα χωρίς καμία διορθωτική κίνηση...

 

Εύχομαι πραγματικά να πρυτανεύσει, άμεσα, η λογική και με καλή διάθεση και αλληλοσεβασμό, και από τις δύο πλευρές, να επιστρέψουμε στην ομαλότητα για το καλό της Εταιρίας, των Εργαζομένων, της Τοπικής Κοινωνίας και της Εθνικής Οικονομίας.

 

Έτσι θα μπορέσω κι εγώ να νιώσω ότι είμαι πραγματικά συνταξιούχος… Πάντως παραμένω διαθέσιμος να βοηθήσω και προς αυτήν την κατεύθυνση.