Το Σάββατο 23 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του ΕΥΚ Καβάλας σε μια περίοδο όπου μεγαλοεργοδοσία και Κυβέρνηση χτυπάνε το 8ωρο, την Κυριακάτικη Αργία, και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. 

 

Η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ (ΠΑΣΚΕ) έκανε ότι περνούσε από το χέρι της ώστε να μη κάνουν συζήτηση οι αντιπρόσωποι των σωματείων για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, την ακρίβεια κοκ.

 

Ακόμα και όταν ζητήσαμε το λόγο να μιλήσουμε σαν υποψήφιοι στους αντιπροσώπους δόθηκαν τρία λεπτά και παρακινούσαν τους σύνεδρους να βγουν έξω από την αίθουσα.

 

Ούτε καν διοικητικός και οικονομικός απολογισμός δεν έγινε. Δε νιώθουν καμιά υποχρέωση να απολογηθούν στους εργαζόμενους για τη δράση τους εδώ και τρία χρόνια.

 

"Παλιά τους τέχνη κόσκινο" θα έλεγε κάποιος, αφού το μοναδικό τους μέλημα είναι η διατήρηση της καρέκλας τους.

 

Το μόνο που έκαναν είναι εκλογές με αντιπροσώπους, που μόνοι τους νομιμοποίησαν, ώστε να συντηρούν τη πλειοψηφία τους στο ΔΣ, ως εργαλείο του κοινωνικού εταιρισμού, της ενσωμάτωσης, του διαλόγου με τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, για το ξήλωμα όλο και περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων, για το τσάκισμα των εργατικών αγώνων.

 

Ακόμα και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, που είναι από τα πιο δραστήρια και μαχητικά σωματεία του Ν. Καβάλας, δεν το έγραψαν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, για να μειώσουν τους αγωνιζόμενους συνδικαλιστές στο ΔΣ. 

 

Δεν θα περιμέναμε τίποτα καλύτερο από μια παράταξη που έχει εκφράσει με όλους τους τρόπους την «αλλεργία» της στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζόμενων, χαρακτηρίζοντάς τα "ανοησίες" και βαφτίζοντας "τραμπουκισμό" την πάλη για σωματεία ενεργά, ζωντανά, με συλλογικές διαδικασίες και πραγματική συμμετοχή εργαζομένων.

 

Δεν θα περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τους εργατοπατέρες, που έχουν επιλέξει να βάζουν συνεχώς πλάτη στην εφαρμογή και υλοποίηση της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και τώρα είναι έτοιμοι να παραδώσουν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα στο "γύψο" του τερατουργηματικού νόμου Χατζηδάκη! Αυτή είναι η βρώμικη δουλειά και η αποστολή τους. Γι αυτά παίρνουν τα εύσημα από εργοδοσία και κυβέρνηση.

 

Το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αύξησε σε απόλυτο αριθμό τη δύναμή της από 10 σε 11 ψήφους, σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που ξεπέρασαν κάθε είδους πιέσεις και στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας, ενίσχυσαν την προσπάθεια για Εργατικό Κέντρο στα χέρια των εργαζομένων και όχι παραμάγαζο κυβερνήσεων – εργοδοσίας. 

 

Όλοι εμείς οι εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι της Ταξικής Ενότητας, μαζί με δεκάδες ακόμη πρωτοπόρους αγωνιστές συνδικαλιστές θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένα μαζικό, εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. 

 

Όσα κι αν σκαρφιστούν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα τσιράκια τους στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, οι νόθοι, τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά.

 

Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, για τη μαζικοποίησή τους, τη ζωντανή, δημοκρατική λειτουργία τους, τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό.

 

Συντονίζουμε τη δράση μας και με άλλα συνδικάτα της πόλης μας και με την πάλη μας δίνουμε απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και των εργοδοτών. 

 

Παίρνουμε πρωτοβουλίες και αντιστεκόμαστε για να μην εφαρμοστεί ο Ν. Χατζηδάκη, που θέλει να καταδικάσει την εργατική τάξη σε δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς σταθερή δουλειά και με τσακισμένα συνδικάτα.

 

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καβάλας

δελτίο Τύπου