«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή και ανισοβαρή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται η καταβολή πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και φρεγάτες από μία υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς καμία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει, όπως είπε.

 

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ όπου έχουν πεθάνει δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι» ανέφερε και υπογράμμισε: «Αυτή δεν είναι ιστορική συμφωνία, είναι ανισοβαρής».

 

 «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»

 

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού». Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

«Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;». Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» ανέφερε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «νομίζει πως τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες».

 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ». Μίλησε επίσης για δόγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

 

Η απάντηση Παναγιωτόπουλου

 

Στις αιχμές και τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για σκανδαλώδη υπερκοστολήγηση του έργου του εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα από το Ισραήλ απάντησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παπαγιωτόπουλος από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνογαλλική συμφωνία.

 

Για «να μην δημιουργούνται εντυπώσεις σκανδαλολογίας» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέγοντας χαρακτηριστικά:

 

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς και θα σας προέτρεπα να ανατρέξετε σε αυτούς που σας συμβούλευσαν αυτά διότι δεν ήταν καλά διαβασμένοι» συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας υπήρχε μόνο μία πρόταση για την μελλοντική εκπαίδευση των Ικάρων από μια καναδική εταιρεία ύψους €1,9 δισ.

 

«Στη συνέχεια έγινε πρόταση και από τους Ισραηλινούς. Λειτούργησε ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις προτάσεων και καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και απαντώντας στον κ. Τσίπρα τόνισε:

 

«Ο ισχυρισμός ότι είχαμε και δική μας πρόταση από την αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε είναι απολύτως αναληθής». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ειπώθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η καναδική πρόταση όπως και να αναζητηθούν άλλες λύσεις, ωστόσο «κανένας δεν προσεκόμισε φάκελλο κατά τον οποίο θα μπορούσαμε να τον κάνουμε μόνοι μας στο 1/4 του ποσού διότι δεν υπήρχε φάκελλος».

 

Ο υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι συμπλήρωσε ότι για την ανάληψη του Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα από το Ισραήλ, «σίγουρα δεν αποτελεί σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση, να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις πρώιμης σκανδαλολογίας».