Στατιστικά δεδομένα από την Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας - Θράκης) που καταδεικνύουν πόσο περισσότερο πλήττονται από τον ιό οι ανεμβολίαστοι έναντι των εμβολιασμένων παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ γνωστοποίησε και τον θάνατο ενός ανεμβολίαστου 20χρονου που έχασε τη ζωή του από τις επιπλοκές της νόσου στη Θεσσαλονίκη.

 

Κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων (δες ΕΔΩη κυρία Γκάγκα προέτρεψε εκ νέου όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ.

 

Έφερε ως παράδειγμα την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.

 

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες».

 

«Αντίθετα, η νόσος είναι σοβαρή και οδηγεί συχνά σε θάνατο», είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας 20χρονος νεαρός, σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».

 

Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και ότι δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη. «Είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία».

 

Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.