«Αφού μετέτρεψαν τον ορεινό όγκο του νησιού σε ένα απέραντο λατομείο τώρα επιχειρούν να «βάλουν πόδι» και σε περιοχές ιδιαίτερης ομορφιάς και φυσικού κάλους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ λέγοντας ότι: «για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του νησιού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επιχειρούμενη νέα έγκριση άδειας λατομείου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, περιοχή NATURA». 

 

Πρόκειται για τη θέση «Μακρυά Ράχη» στη Δημοτική Κοινότητα Λιμεναρίων.  

 

Για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί και η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου (δες ΕΔΩ). 

 

Όσα αναφέρει το ΚΚΕ Θάσου: 

 

Με τα σχέδια για λειτουργία  νέου λατομείου στην νότια Θάσο θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυτικό - ζωικό οικοσύστημα της περιοχής, μιας περιοχής μοναδικής με κέδρινο δάσος,  (3-4 ακόμη τέτοια δάση υπάρχουν  στη χώρα). 

 

Επίσης αυτή η περιοχή συγκριτικά με το υπόλοιπο νησί είναι η πλέον αλώβητη από την δράση επιχειρηματικών συμφερόντων και αποτελεί, για ακριβώς  αυτών το λόγο, βιότοπο και καταφύγιο σπάνιων και αυστηρά προστατευόμενων  ζώων. Ακόμη λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, όλη αυτή η έκταση λειτουργεί σαν ένας τεράστιος συλλέκτης των νερών της βροχής που συνεχώς εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ολόκληρου του νησιού.

 

Τα μαρμοροφόρα κοιτάσματα της Θάσου είναι από τα σημαντικότερα στην περιοχή και στην Ελλάδα. Για εμάς αυτά τα κοιτάσματα αποτελούν λαϊκή περιούσια. Όπως και τα υπόλοιπα ορυκτά που δεν ανανεώνονται εφόσον εξορυχτούν, δεν πρέπει να παραδίνονται βορά στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Η ίδια η εμπειρία από τη λατομική δραστηριότητα στο νησί αλλά και συνολικότερα στη περιοχή μας δείχνει πως η επιχειρηματική δράση που έχει ως σκοπό το κυνήγι του κέρδους έχει ως αποτέλεσμα τη καταλήστευση του πλούτου της περιοχής, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές είναι θανατηφόρα

 

Το περιβάλλον  βρίσκεται σήμερα  περισσότερο από ποτέ στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών . Η εγκληματική αυτή εξέλιξη σημαίνει πρακτικά ένα νέο γύρο καταλήστευσης του πλούτου της περιοχής, παραπέρα υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των κατοίκων της Θάσου και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το είδη επιβαρημένο οικοσύστημα του νησιού.

 

Τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια,  της ανεργίας ,της υποβάθμισης των μισθών και συντάξεων,  της  αβάσταχτης φορολογίας,  της κατάργηση των ΣΣΕ, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της καταστολής.

 

Η αγωνιστική συσπείρωση και αποφασιστικότητα των κατοίκων είναι ο μοναδικός και ασφαλής δρόμος για να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια ,που θέλουν να δώσουν την χαριστική βολή στο οικοσύστημα του νησιού.

 

Οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να «γυρίσουν την πλάτη» σε όσους θελήσουν  να τους εγκλωβίσουν σε νομικές διαδικασίες, προσφυγές στην αστική δικαιοσύνη, καθώς η  περιβαντολογική νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια από όλους  όσοι κυβέρνησαν,  δεν είναι με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες των κατοίκων. 

 

Διαμορφώθηκε με κριτήριο τα συμφέροντα του  των επιχειρηματικών ομίλων τα οποία προστατεύονται από το αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κατάργησε το καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας.

 

Όλοι τους ψήφισαν νόμους που απλοποίησαν περαιτέρω την αδειοδότηση λατομικών δραστηριοτήτων, κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μείωσαν μισθούς, αποψίλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να είναι σε ετοιμότητα,  καθώς αυτά τα σχέδια υλοποιούνται ταχύτατα με νομικά παραθυράκια και με fast track διαδικασίες.

 

Το επόμενο διάστημα θα ακούσουμε πολλά από πολλούς . (Για επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας).Το «παραμύθι» της πράσινης ανάπτυξης της οικονομίας στην πραγματικότητα είναι αυτό που ζούμε. Δηλαδή παράδοση, των ορεινών όγκων,  των δασών, του φυσικού μας πλούτου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Επιβεβαιώνεται ο απαράβατος νόμος του καπιταλισμού ότι οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως κόστος, ως εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της πράσινης ανάπτυξης. 

 

Ο λαός του νησιού δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση , σε κανένα αστικό κόμμα ,σε καμία Δημοτική η Περιφερειακή Αρχή που παρουσιάζει την καπιταλιστική ανάπτυξη ως σωτηρία.

 

Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού με την οργάνωση του και τον αγώνα του να αποτρέψει την αδειοδότηση λειτουργίας λατομείου στην συγκεκριμένη περιοχή και σε όλο τον ορεινό όγκο του νησιού. Να διεκδικήσει την απαγόρευση εγκατάστασης λατομείων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Να διεκδικήσει  άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας του δασικού οικοσυστήματος». 

 

Φωτογραφία: Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου